2007 yılında Samsun"da tecavüze uğrayan G.T."ye "beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığına" ilişkin 3 farklı rapor verildi.

Çelişkiyi çözmesi istenen Adli Tıp"tan gelen "Beden ve ruh sağlığı bozulmuştur" raporunu da, tecavüze karşı "direnme gücünün olup olmadığı" belirtilmediği için mahkeme reddetti.

SAMSUN"un Kavak İlçesi"ne bağlı Bekdemir Köyü"nde, hafif zeka geriliği bulunan evli 3 çocuk annesi 28 yaşındaki G.T., 2007 yılında hayvanlarını otlattığı sırada, köy muhtarı 41 yaşındaki Nahit L."nin tecavüzüne uğradı. İnşaat işçisi olan eşi başka bir kente çalışmaya gittiği için tecavüz olayını kimseye söyleyemeyen G.T., olaydan 3 ay sonra hamile kaldığını anladı.

Bunün üzerine genç kadının olayı ailesine anlatması üzerine, Muhtar Nahit L. gözaltına alındı. G.T."nin kendisine iftira attığını söylese de, genç G.T."nin geçen yılın aralık ayında dünyaya getirdiği bebektan alınan örneklerle yapılan DNA testi sonucu, muhtar Nahit L."nin baba olduğu otaya çıktı. Muhtar Nahit L. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul"a mekik dokudu

Açılan davada görüşü istenilen Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi de, G.T. için, "Kendisini ruhsal yönden tam savunamayacak durumdadır. Söz konusu eylem nedeniyle ruh sağlığı bozulmuştur" raporu verdi. Muhtar Nahit L."nin bu rapora itirazı üzerine, tecavüz mağduru genç kadın bu kez Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi"ne sevk edildi.

Buradan çıkan raporda ise, G.T."nin "Silahla tehdit ve nitelikli cinsel saldırı suçuna karşı direnme gücünün bulunduğu, ancak ruh sağlığının bozulduğu" belirtildi. İki farklı rapor üzerine mahkeme, G.T."yi bu kez İstanbul Adli Tıp Kurumu"na gönderdi. İstanbul Adli Tıp Kurumu 6"ncı İhtisas Kurulu, 28 Temmuz 2008 tarihinde hazırladığı raporda G.T. için, "Olaya ruhsal yönden mukavemet etmesini engelleyecek mahiyet ve derecede (Orta ile hafif derece sınırında zeka geriliği) dışında, patolojik araz tespit edilmediği, bu duruma göre olay nedeniyle ruh ve beden sağlığının bozulmadığı oy birliği ile mütalaa olunur" dedi.

Genel Kurul ceza istedi

Samsun 1"inci Ağır Ceza Mahkemesi, 3 ayrı kurumdan gönderilen 3 farklı rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi için bu kez Adli Tıp Genel Kurulu"na başvurdu. Yeniden İstanbul"a gönderilen G.T. için Adli Tıp Genel Kurulu, "ruh sağlığının bozulduğu" raporunu verdi ve sanığın cezalandırılmasını istedi. 39 üyeden 18"inin karşı çıkmasına karşın 21 üyenin oyu ile verilen bu raporda, G.T."nin olay sırasında "direnme gücünün bulunup bulunmadığı" belirtilmedi. Tüm bu raporları gözönüne alan Samsun 1"inci Ağır Ceza Mahkemesi, son oturumunda, olay sırasında "direnme gücünün bulunup bulunmadığının belirlenmesi" için G.T."nin dosya ile birlikte yeniden Adli Tıp Genel Kurulu"na gönderilmesine ve sanık Nahit L."nin tutukluluk halinin devamına karar verdi. -DHA