Raporda, Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Kadın Danışmanlık Merkezi’nde görev yapan pratisyen hekim Didem Gediz Gelegen Türkmen tarafından, gözaltı ve cezaevi deneyimi olan çocuklarla yürütülen çalışmalar sonucu hazırlanan ve Akdeniz Belediye Başkanlığı’nın 5 Mart 2012 tarihli yazısı ile gönderilen ”Toplumsal Travma Çalışmaları, Grup Çalışması Deneyimi Raporu”nun da incelendiği kaydedildi.

Bakanlık müfettişlerinin kaleme aldığı raporda, büyük bölümü adli suçlardan tutuklu 8 çocuğun, terör suçundan tutuklanan çocukları taciz ettiği, 10 çocuğun ise kötü muamelede bulunduğu, 6 kurum görevlisinin de görevlerini ihmal ederek yaşananlara engel olmadığı tespiti yer aldı.

Alınan bilgiye göre, raporun basına açıklanmayan kısmında, çocukların anlatımları sıralandı ve bu konularda saptamalarda bulundu. Taraf gazetesine yaptığı açıklamada, tecavüze uğradığını söyleyen çocuk dahil hiçbir çocuğun tecavüze uğramadığının belirtildiği raporda, buna karşılık bazı çocukların tecavüz teşebbüsü ile karşı karşıya kaldığı kaydedildi. Çocuklara, cinsel uzuv gösterme, kalça sıkma, dokunma gibi tacizlerde bulunulduğunun belirtildiği raporda, çok sayıda çocuğun kaba dayak, işkence niteliğindeki davranışlardan şikayetçi olduğu ifade edildi.

Osmaniye’ye “şefkat” nasihatı

Adalet Bakanlığı’nın işkence ve kötü muamele iddialarıyla gündeme gelen Osmaniye Cezaevi’ne yönelik incelemeleri de sürüyor. Cezaevinde incelemelerde bulunan CHP’li vekillerin, “Ziyaretçiler bile çırılçıplak soyularak makatları, cinsel organları aranıyor” iddialarını da araştıran bakanlık, ilk etapta cezaevine “şefkat” uyarısında bulundu.

Cezaevi yönetimi ile görüşerek, yönetmeliklere uygun olsa bile bazı uygulamaların rencide edici olabileceğine dikkati çeken bakanlık, mahkzmlara onurlarını kırabilecek, amacı aşan yaklaşımlarda bulunulmamasını istedi.