Türkiye"de tren kazalarının en fazla yaşandığı hemzemin geçitler ile kaçak bariyerleri kontrol altına almak isteyen TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, kendi sınırları içinde bulunan bin kilometrelik demiryolu üzerinde hemzemin geçidin bulunduğu yerde demiryolu ile kesişen yolun kime ait olduğunu belirledikten sonra ilgili kurumlara yazı göndermeye başladı. Önce geçitleri ve uyarı levhalarını kurumlardan yapmasını isteyen TCDD, duyarsız davranılması üzerine önlemleri kendisi almak için harekete geçti.
Demiryollarının karayolları ile kesişim noktalarına hemzemin geçit, uyarı sistemi ve levha koymayan belediye, özel idare ve Karayolları Genel Müdürlüğü yerine TCDD Genel Müdürlüğü"nün talimatı ile gerekli önlemleri aldı. Kurum 81 ayrı noktada yapılan ışıklandırma, uyarı levhaları ve hemzemin geçit yapım masrafları olan 6 milyon TL'lik geçit masrafı ile birlikte 5 yıldır biriken 10 milyon TL"lik bekçi personeli giderlerinden oluşan toplam 16 milyon TL"lik masrafın ilgili belediyeler tarafından ödenmesini istedi.

DURUM BAŞKANLARA DEFALARCA ANLATILDI
TCDD 3. Bölge Müdürü Eriş"in katıldığı İl Koordinasyon Kurulu Toplantıları"nda konuyu defalarca belediye başkanları ve İl Özel İdarelerine anlatmasına rağmen, TCDD"nin hemzemin geçit bulunan yerleşim alanlarından sorumlu belediyelere çıkardığı faturaya kurumlardan tepki yağdı. Özellikle belediye bütçesinin bu ödemelerle darboğaza gireceğini savunan bazı başkanlar “haraç”, bazı başkanlar da “Deli Dumrul” parası diye niteledi. Belediyeler; 2918 Sayılı Karayolu Kanunu ile TCDD Ana Statüsü'nün ek ikinci maddesinde yer alan “Hemzemin geçitlerdeki emniyet tedbirleri, demiryolunun üzerinden geçtiği karayolu hangi kuruma aitse (özel idare, belediyeler, karayolları müdürlüğü) onun tarafından alınır” maddesine dayanarak ilgili yerlere gönderdiği personel ve hemzemin geçit masrafından oluşan 16 milyon TL"lik sürpriz faturaya tepki gösterdi.

2 YILDIR SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMİYORLAR
TCDD"nin hemzemin geçitler ve bunların ücretlendirilmesi konusunda tamamen yasalara uygun olarak hareket ettiğini beyan eden TCDD 3. Bölge Müdürü Sabahattin Eriş, “Yapılanlar yasa gereği, yönetmelikler buna amir. Yasa ve yönetmeliklere göre hemzemin geçidin bağlı olduğu karayolu hangi kuruma aitse; o kurum her türlü emniyet tedbirini almak, alt ve üst geçitleri inşa etmek zorundadır. Aşağı yukarı 2 yıldır yazışmalarımız sürüyor. Şimdi bunu yapmadıkları için Genel Müdürlüğümüz yayınladığı emirle bu önlemlerin bizim tarafımızdan yapılmasını istedi ve KİT olduğumuz için bu işin ilgili kurumlara fatura edilmesi talep edildi. Yaptığımız işlem bu; yasa ve mevzuatlara uygun hareket ediyoruz” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLAMADI
Şuana kadar borcunu ödemeyen kurumlar ile ilgili olarak yasal süreci başlatmadıklarını açıklayan Sabahattin Eriş, şunları söyledi: “Ama başlatmak zorunda kalabiliriz. Bu konuda en hassas davranan kurum Karayolları Genel Müdürlüğü. Karayolları ile ilgili şuanda herhangi bir sorunumuz yok. Karayolları zaten alt ve üst geçitler inşa ediyor. Aslında imar planlarında zaten hemzemin geçitler yok. Bu yanlış şehirleşmenin getirdiği bir fatura açıkçası. Bu hemzemin geçitlerin bazılarına açma kapama için otomatik bariyer takıyoruz. Bunların her bir bize 60-70 bin dolara mal oluyor. Yanlış şehirleşme nedeniyle çok sayıda hemzemin geçit inşa ettik. Şuanda ilgili kurumlardan toplam alacağımız toplam 16 milyon TL”

İNSAN SAĞLIĞININ BEDELİ PARA İLE ÖLÇÜLMEZ
Tartışmanın taraflarının kamu idaresi olduğu ve bir uyuşmazlık yaşandığına işaret eden Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş da, “Biz meseleyi bir hizmetin yapılması yönünden bakıyoruz. Burada önemli olan en başta bu otomatik bariyerlerin yapılması. Çünkü bir kişinin bile hayatını kaybetmesinin bedelini hiçbir rakamla ölçemeyiz. Bizim vatandaşlarımızın her bire dünyada bütün varlıklardan daha kıymetlidir. Bu yüzden fevkalade insana yönelik bir yatırım. Bu hizmetin yapılmasında tabiî ki bir takım külfetler olacak. Bu külfetleri mevcut yasalar hukuk sistemi içerisinde ilgili kurumlar paylaşacaklardır. Çeşitli tereddütler var. Bunlar yasal platformlarda kurumlar arası görüşme yoluyla sonuçlanır. Ve herhangi bir sorun çıkmadan çözümlenir inancındayız. Bizde bu konuda arabulucu ve hakem olacağız” şeklinde konuştu.

YARGIYA TAŞIYACAĞIZ
TCDD"in yaptığı kamu hizmetinin karşılığını belediyelere fatura etmesinin doğru olmadığını iddia eden Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise, şöyle konuştu: “TCDD'nin hemzemin geçitlerde çalıştırdığı görevlilerin maaşlarını belediyelere fatura etmesi ekonominin durumunu da ortaya koyuyor. Biz TCDD'nin gönderdiği faturaya karşıyız. Bu yollar Türkiye Cumhuriyeti'nin yoludur. Vatandaşımıza kamu hizmeti vermek için yapılmıştır. Faturaya itirazımızı yaptık. Rakamlar çok yüksek. Konuyu yargıya taşıyacağız. Hükümet Cumhuriyet tarihinin en yüksek iç ve dış borcunu yaptı. Küresel ekonomik kriz de eklenince devlet artık bu ekonomik krizden kurtulmak için Deli Dumrul gibi para kesmeye başladı”