Kuşadası'nda 16 Temmuz 1995 tarihinde bir minibüse yönelik PKK tarafından gerçekleştirilen bombalı eylemde hayatlarını kaybeden 3'ü Türk vatandaşı, 2'si turist toplam terör mağduru, şehit aileleri ve gaziler tarafından düzenlenen törenle anıldı.

Anma etkinliğine, kısa bir süre önce terör mağduru ailelerden terör tazminatının geri istenmesiyle ilgili mahkeme kararı damga vurdu.

Bilindiği gibi, Kuşadası'nda sahil bandı üzerindeki Atatürk Bulvarı'nda 16 Temmuz 2005 tarihinde Kadınlar Denizi'ne dolmuş yapan bir minibüse konulan uzaktan kumandalı bombanın patlamasıyla Deniz Tutum (21), Ufuk Yücedeniz (23) ve Eda Okyay isimleri turistler hayatlarını kaybetmiş, 13 kişi de yaralanmıştı. Bombalı saldırıdan yaklaşık 9 ay sonra eylemi gerçekleştiren M.S.K., Elazığ'da yakalandı. İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan M.S.K.'ye, 5 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi. Saldırıda ölen Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay'ın aileleri de Aydın İdare Mahkemesi'nde tamzinat davası açtı. Yargılama sonrasında mahkeme, ölenlerin anne ve babalarına 30'ar bin TL, kardeşlerine ise, 10'ar bin TL tazminat ödenmesine kadar verdi. Birer çocukları daha bulunan aileler, karar doğrultusunda, 70'er bin TL tazminatı aldı. Tazminat tutarını fazla bulan İçişleri Bakanlığı avukatları ise karara itiraz ederek temyize götürdü. Dosyayı inceleyen Danıştay 10'uncu Dairesi, terör saldırısında

" Devletin hizmet kurusu olmadığı " gerekçesiyle kararı bozdu ve tazminat ödenmesine gerek olmadığını belirtti. Davayı yeniden bakan Aydın İdare Mahkemesi de, 70'şer bin TL tazminata hükmettiği önceki kararında direnmeyip, Danıştay'ın bozma gerekçesine uydu, tazminat ödenmemesi kararı verdi. Mahkeme kararıyla ikinci şoku yaşayan ailelerin tek seçeneği ise, kararı Bozan Danıştay 10'uncu Dairesi'ne yapacakları itiraz oldu. Danıştay 10'uncu Dairesi'nin, kararı onaması durumunda aileler, evlatlarının kaybetmenin acısı yanında büyük de bir ekonomik yükün altına girecek. Aileler, yerel mahkemenin kararının ardından hesaplarına yatırılmış olan 70'er bin TL parayı, faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalacak.

SİYAH MASA ÖRTÜLÜ TEPKİ

Bu arada, Kuşadası Şehit Aileleri ve Gazileri Dayanışma Derneği tarafından bombalı saldırının 7. yılında bir anma etkinliği düzenlendi. Anma etkinliğinde konuşan Kuşadası Şehit Aileleri ve Gazileri Dayanışma Derneği Erdal Sezginler, tazminatların geri ödenmesiyle ilgili mahkeme kararından bir an önce dönülmesini isteyerek, " Üçü de üyelerimizin yavrulan olan şehitlerimizle ilgili haberler ve yorumlar makaleler hepinizin yüreğini burkmuştur. Başka türlü düşünmek istemiyoruz. Malumunuz Yargıtay mahkemenin verdiği miktarı mühim değil tazminatı devletin kusuru yoktur gerekçesiyle bozmuş faiziyle birlikte parayı geri ödeme durumu doğmuştur. Önce devlet ve hükümet kelimelerinin anlamlarını düşünelim devlet hepimizin evi namusu, vatanı bayrağıdır . vardır yasalarda vatandaşların huzur içinde yaşadığı yerdir. Hükümet devleti bugünlerde yöneten siyasi görüşün yürütenlerdir. Devlet hiçbir zaman kusurlu olamaz Kusur o günlerde devleti yöneten insanlardadır. ya uygun olmayan yasa yapılmış yada yasa yanlış uygulanmıştır " dedi.

" Canı yanan bir vatandaş bağırır nerde bu devlet ben böyle devletle ne yapayım hedef yanlıştır can yakan veya yaktı zannedilen devlet değil bugün devleti yönetenlerdir

" şeklinde sözlerine devam eden Dernek Başkanı Sezginer, " Konumuzda yöneticiler nasıl suçlu olmaz, Terörist elinde bombayla ortalıkta geziyor, bir münübüse koyup patlatıyorlar, yasalar gereği vatandaşın malını canını korumakla görevli yöneticiler nerede ? işine okuluna evine gitmek için münübüse binen vatandaşın nasıl kusuru olabilir ki, kusur teröristtin ve teröristi engelleyemeyen yöneticilerimizin değimlidir. Biz dernek olarak böyle bir karara varan yargıtayda görevli hakim ve savcının var olduğuna inanmıyoruz hiçbir hakimimiz hiçbir savcımız canım hiçbir suçu yokken vermiş şehidimizi suçlu göremez diye düşünüyoruz. Olsa olsa yargıtayda sıra bekleyen binlerce dosyanın biran evvel karara bağlanma telaşı içinde gözden kaçmış bir karar olduğuna inanıyoruz . Kusurlu yönetemeyenler terörü bitiremeyenle, hiç kusuru yokken ölen canımızın canlarını koruyamayanlardır. Miktar ne olursa olaun devletimiz güçlüdür, hükümetimiz sorunu çözecektir. Vicdanı olan hiç kimsenin şehitler ve şanlı gazilerimiz üzerinden rant yapmamasını tavsiye eder, gidenleri vatanın koynunda gazilerimizi kendi huzurlarında rahat bırakmalarını diliyorum" diye konuştu.

Konuşmanın ardından, anma etkinliği için dernek lokalinde bir araya gelen şehit aileleri ve gaziler ile dernek üyeleri, lokal bahçesindeki masaların üzerine siyah örtü sererek, tepkilerini dile getirdi. 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png