Türkiye'yi AİHM'de 1 milyon 200 bin avro tazminata mahkum ettiren Kıbrıs Rum kesimi vatandaşı Titina Loizidou'nun ardından ilk kez bir Kıbrıslı Türk, Rum kesimine Güney Kıbrıs'taki taşınmaz mallarını geri almak için 2004'te AİHM'e başvurdu. Uluslararası yasalar gereği yıllarca 'İç Hukuk'un tüketilmesini bekleyen 84 yaşındaki Nezire Sofi'ye, başvurudan vazgeçmesi için Güney Kıbrıs'tan birçok kez para teklif edildi. AHİM tarafından 18 Ocak'ta görülmesi beklenen davadan önce baskısını artıran Kıbrıs Rum yönetimi, son olarak 300 bin Kıbrıs Lirası teklifini gizli tutulan bir rakama çıkartarak Nezire Sofi'nin davasının görülmesini engelledi. Güney Kıbrıs'ın Larnaka kentinde bulunan iki ev ve bir arsasının iadesi konusunda 2004 yılında Güney Kıbrıs aleyhine AİHM'de dava açan Nezire Sofi'nin talebi Rum tarafındaki iç hukuk yollarını tüketmediği için geçtiğimiz yıl reddedilmişti.

TAZMİNAT ANLAŞMASI ÖRNEK OLACAK

1974 yılından bu yana İngiltere'de yaşayan Nezire Sofi'nin avukatı eski Başsavcı Zaim Necatigil, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, Nezire Sofi'nin Rum kesiminin teklifini kabul ettiğini ve anlaşılan para miktarının gizli tutulduğunu belirtti. Yapılan anlaşmayla Kıbrıs Rum kesiminin ödeme yapmasının tescillendiğini belirten Necatigil, bu kararın da örnek olduğunu ve diğer davaları avantajlı duruma getirebileceğini vurguladı.

DAVA RUMLARIN KABUSU OLDU

Nezire Sofi'nin AHİM'e kadar giden davası, Rum yönetimi ile İçişleri Bakanlığı bünyesindeki sözde "Kıbrıs Türk Malları İdare Birimi" için kâbus haline gelmişti. Rum kesimi başsavcılığı, Sofi'ye bir öneri sunmuş, diğer Kıbrıslı Türkler için hukuki emsal oluşturmaması için, önerinin kabul edilmesi halinde bunun dostane uzlaşı statüsüne girmemesini şart koşmuştu.

İlk dava Loizidou'dan

Güney Kıbrıs vatandaşı Titina Loizidou 1989 yılında, Kuzey Kıbrıs'taki taşınmazlarında mülkiyet hakkı engellendiği gerekçesiyle Türkiye aleyhine AİHM'e dava açmıştı. Uzun yıllar boyunca Loizidou davası olarak bilinen davada AİHM, Aralık 1996'da Türkiye aleyhine karar verdi. Mahkeme, Temmuz 1998 tarihinde ise Loizidou'nun Girne'deki taşınmazlarını 1974 tarihinden itibaren kullanamadığı gerekçesiyle, Türkiye'nin tazminat ödemesine hükmetti. Türkiye uzun yıllar bu kararların yerine getirilmesinin Kıbrıs sorununun çözümüyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayarak ödeme yapmadı. Avrupa Birliği ilerleme raporlarında süreç olumsuz olarak yer alınca 2003 yılında davanın tazminat faiziyle birlikte 1 milyon 200 bin avro olarak ödendi./yeni şafak