Başsavcılık, Balyoz davasında tutuklanan ve açığa alınma davalarını kaybeden iki general ve bir amiralin yargı kararına rağmen terfi ettirilmedikleri için hükümete karşı açtıkları tazminat davalarının kabulü yönünde görüş bildirdi. AYİM, tazminat davalarını önümüzdeki günlerde görüşerek, karara bağlayacak. 
AYİM’e dava açan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, 40 biner lira manevi ve 9.5 aylık maaş karşılığı 2 bin 100’er lira maddi tazminat istediler. Dava dilekçesinde üç komutan terfi ettirilmedikleri süreçte yaşadıkları manevi üzüntü nedeniyle ayrı ayrı 40’ar biner liradan toplam 120 bin lira manevi tazminat talebinde bulundular. AYİM Başsavcılığı davaya ilişkin olumlu görüşünü tamamladı ve mahkemeye sundu. Başsavcılık, davacı üç komutanın 30 Ağustos 2010’daki YAŞ toplantısı öncesinde terfilerine engel durumları, haklarında bir tutuklama kararı bulunmadığına da dikkat çekti. Görüşte Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğu, idarenin eylem ve işlemlerine karşı dava açılabileceği, üç davacının terfi davasını kazanmalarına rağmen, bu kararın makul sürede uygulanmadığı ve uygun miktarda maddi-manevi tazminatın belirlenerek kendilerine verilmesi gerektiği vurgulandı.

Dava nasıl açıldı


Tümgeneral Kaya, Jandarma Tümgeneral Helvacıoğlu ile Tuğamiral Gavremoğlu 2010 yılı Ağustos ayında yapılan YAŞ toplantısında terfilerine karar verildiği halde terfi ettirilmemeleri işlemine karşı dava açmışlar ve AYİM bu işlemleri iptal etmişti. Hükümet kararı uygulamamış üç komutan açığa alınmıştı. Dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün 22 Kasım 2010’da açığa aldığı Tümgeneral Kaya ve Tuğamiral Gavremoğlu ile dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın aynı tarihte açığa aldığı Jandarma Tümgeneral Helvacıoğlu, açığa alınma işlemlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle AYİM’de yine dava açmışlardı. AYİM Daireler Kurulu, üç komutanın açığa alınmalarının iptali davalarını reddetmişti. Kaya ve Gavremoğlu Başbakanlık ve MSB, Helvacıoğlu Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açarak, terfi ettirilmedikleri için maddi manevi tazminat davası açtı.
hürriyet