Yumurta ihracatında 2012 yılı sonu hedefi 500 milyon dolar.
Yumurtacılık Sektörü’nün ihracattaki başarılarına 2012 yılının ilk çeyreğinde yeni bir halka eklediğini belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2012 yılında özellikle Irak pazarından gelen yoğun talep ile 500 milyon dolar ihracat rakamına ulaşılacağını söyledi.
Türk Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü’nde, su ürünleri ve kanatlı sektörlerinin lokomotif sektörler olduğuna işaret eden Kızıltan, “Bu sektörlerimiz Su Ürünleri Tanıtım Grubu ve Kanatlı Tanıtım Grubu ile iyi bir sinerji yakaladı ve 2011 yılı Mart sonunda 1 milyar dolar barajını, 2012 yılı Mart sonunda ise psikolojik sınır olan 1.5 milyar dolarlık ihracat rakamını aştı. 2023 yılı için belirlediğimiz 3 milyar dolar ihracat rakamına çok daha önce ulaşacağız. Kanatlı Tanıtım Grubu son iki yıldır hedef pazarlar Rusya, Libya, Ürdün, Lübnan, İran, Irak, Vietman, Almanya, Suudi Arabistan da katıldığı fuarlarla kanatlı sektörünün ihracatının artışında itici güç oldu” dedi.
100 YUMURTANIN 90 TANESİ IRAK’A GİDİYOR
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Ekiz ise, yumurta sektörü olarak ihracatta 5-6 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını belirtti.

2011 yılında yumurta ihracatının yüzde 80’lik artış yaşandığını anlatan Ekiz, “2011 yılında 285 milyon dolar yumurta ihracatımız vardı. 2012 yılının ilk çeyreğinde ise yüzde 65’lik artışla 91 milyon 853 bin dolarlık yumurta ihracat rakamına ulaştık. 2012 yılı sonunda gerekli teşvik sağlandığı takdirde 500 milyon dolarlık hedefimizi tutturacağımızı öngörüyoruz” dedi.
Türk Kanatlı Sektörü’nün yüksek girdi maliyetleri nedeniyle rakipleri ile rekabette zorlandığına işaret eden Ekiz şöyle konuştu: “Türk yumurtası kalitesinden dolayı rakip ülkelerin yumurtalarına göre box başına 2-3 dolar daha fazlasına müşteri buluyor. Buna rağmen, destek problemleri nedeniyle Ukrayna ve Güney Amerika gibi ülkelerle baş etmemiz mümkün değil. Çünkü Ukrayna, Güney Amerika, Brezilya destek sorununu halletmiş, maliyetlerini düşürüyor ve Ortadoğu pazarına daha ucuza yumurta ihracatı yapabiliyorlar. Bin yumurtaya 15 dolar destek alınıyor, elimize geçen para 2 dolara kadar düşüyor. Sektörleri zor duruma sokan politikalar var, bunlarla ilgili Ekonomi Bakanlığımızla da görüşmeler halindeyiz. Bu doğrultuda rekabet edebilme gücümüz azalsa da Ortadoğu’ya yapabileceğimiz kadar ihracat yapmaya devam edeceğiz. Ancak devlet desteği böyle olursa, aynı hızla yumurta ihracatı geri gelecektir.”

Kanatlı sektörü olarak hem yumurta ihracatında hemde beyaz et ihracatında büyük bir ivme yakaladıklarını söyleyen Hamdi Ekiz bu başarılarının arkasında devlet desteğinin çok yetersiz olduğunu ifade etti ve devlet desteği konusunda Ekonomi Bakanlığı’ndan beklentileri olduğunu dile getirdi.
Sektör ihracatını bu kadar artırmışken ve hedefte bu kadar ülke varken Toprak Mahsulleri Ofisi’nden bir destek görememekten yakınan Ekiz, bu konuda da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan destek geldiği taktirde sektörün ihracatta rekor kırmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Türkiye’den 2012 yılının ilk çeyreğinde en fazla yumurta ihracatı Irak’a oldu. Her 100 yumurtadan 90 tanesi Irak’a gitti. Irak’ı ise Azerbaycan, İsrail ve Suriye izledi. Türk Yumurtacılık Sektörü, 2012 yılında 17 ülkeye yumurta gönderme başarısı gösterdi. 

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg