Sağ ya da sol kolda meydana gelen hareket kayıplarında kullanılan el robotu ile hasta, çok sayıda hareketi sıkılmadan yapabiliyor.
 
Uğradığı silahlı saldırı sonucu tedavi gördüğü Romatem Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinden taburcu edilerek ameliyat olmak için Almanya’ya giden sanatçı İbrahim Tatlıses’i bir robot sağlığına kavuşturacak. Tatlıses Türkiye’ye döndükten sonra sol elinin tedavisi için yurt dışından el robotu getirilecek. Türkiye’de ilk defa kullanılacak robot ile hastalar bilgisayar ekranı yardımıyla günlük kol hareketlerini oyun oynar gibi gerçekleştirerek beynin unuttuğu hareketleri yeniden öğreniyor.
 
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Konuyla ilgili bilgi veren Romatem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Köksal Holoğlu, “Bir ilke imza atarak, el rehabilitasyonu için robot aldık. Dünyanın sayılı ülkelerinde el rehabilitasyonu için kullanılan 3 robot artık Romatem’in İstanbul, İzmit ve Samsun hastanelerinde de yer alacak” dedi. Robot sayesinde Tatlıses’in sol kolunda gözle görülür bir iyileşme sağlanacağını belirten Holoğlu, cihazdan sadece felçli hastaların değil, el cerrahisi hastalarının da yararlanacağını kaydetti.
 
3 AY SÜRECEK
Dr. Holoğlu, Tatlıses’in merkezlerinde fizyoterapi, ergoterapi, hidroterapi ve robotik yürüme rehabilitasyonu tedavileri gördüğünü anlatarak, sanatçının tedaviye katılımı ve motivasyonu yüksek olduğu için normal hastalara göre iyileşme hızının da yüksek olduğunu vurguladı. Tatlıses’in rehabilitasyon süresinin yaklaşık 3 ay süreceğini dile getiren Holoğlu, “Uyguladığımız tedavilerin yanında bu robot sol eldeki iyileşmeyi hızlandıracak ve kas gücünün daha kısa sürede eski haline gelmesini sağlayacak” diye konuştu.
 
SOL KOLUNU ESKiSi GiBi KULLANACAK
İbrahim Tatlıses’e grafik servisimizin yardımıyla el robotonu monte ettik. El robotu bilgisayara bağlı çalışıyor. Hasta kol hareketlerini bilgisayarda oyun oynayarak gerçekleştiriyor. Örneğin bir elmayı kaldırıyor, çiçek demeti yapıyor ya da mutfak dolabından bir bardak alıyor. Yani günlük aktivitelerini yapacakları bilgisayar oyunları bulunuyor. Böylelikle robot, beynin unuttuğu kol hareketlerini bilgisayar ekranı aracılığıyla hastaya hatırlatıyor.
 
 
 
Türkiye