Kayseri Şeker Fabrikası'ndaki yolsuzlukların bir benzeri Adapazarı'nda patladı. Savcılık iddianamesine göre, fabrika yöneticileri çiftçinin parasını sevgilileriyle lüks otellerde yedi ve şirketi batırdı

Kayseri Şeker Fabrikası yöneticilerinin çiftçilere ait fabrikanın parasıyla yaşadıkları lüks hayatın bir benzeri, Adapazarı Şeker Fabrikası'nda ortaya çıktı. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre; 65 bin çiftçinin ortak olduğu fabrikanın yöneticileri milyonlarca lira yolsuzluğa karıştı ve şirketin parası ile lüks bir hayat sürdü. Buna göre, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, S.S isimli kadın başta olmak üzere birçok farklı kadınla lüks otellerde defalarca kaldı ve tek gecesi 2 bin 700 TL'yi bulan faturaları şirkete ödetti. Aya'nın 2008 yılının belli bir dönemine ait şirkete ödettiği şahsi otel harcamaları 10 bin TL'yi aşıyor.

150 MİLYON BORÇ

İddianameye göre; şirket yöneticileri neredeyse yılın yarısını 5 yıldızlı otellerde sefa içinde geçirdi. Öte yandan aynı iddianamede, yöneticilerin zimmetine milyonlarca lira para geçirmesi de yer aldı. Şirketin içinin boşatıldığı iddia edilirken, 5 yılda 150 milyon lira borca giren fabrikanın arazilerine dahi haciz geldi. İddianameye göre; Kayseri Şeker olayında gözaltına alınan Ali Kiraz'a kayıt altına alınmayan şeker satılmış. Üretilen şeker üretilmemiş gibi gösterilerek 149 bin TL alınarak, yönetim kurulu arasında paylaştırılmış. İddianamede ayrıca, fabrikada alımlarla ilgili yolsuzlukların da detayları yer alıyor.

KAYSERİ İZLERİ

İDDİANAMEDE adı geçen sanıklardan biri olan Ayhan Teke, geçtiğimiz aylarda operasyon yapılan Kayseri Şeker Fabrikası'nın CEO'su. Teke, Adapazarı Şeker Fabrikası'nda genel müdür olarak çalıştığı dönemden dolayı Adapazarı davasında da yargılanıyor. İddianamede Teke, "Basiretli yönetici gibi davranmayarak, görevi kötüye kullanmak"la suçlanıyor. Yine yargılanan sanıklardan Ali Kiraz da, Kayseri Şeker operasyonunda gözaltına alınmıştı.

YÖNETİME ÜNİVERSİTE MEZUNUNU ALMADI

ADAPAZARI Şeker Fabrikası'nı Ahmet Aya (Başkan ), Sabahattin Karasakal (Başkanvekili), Cevdet Sağlık (Yön. Krl.Üyesi), Şevket Kökçü (Yön.Krl.Üyesi), Ferda Özten'den (Yön.Krl.Üyesi) oluşan 5 kişilik bir ekip yönetiyor.

Edinilen bilgilere göre; 65 bin çiftçiyi temsil eden ve kendileri de aslında çiftçi olan yönetimin ilk hatası, profesyonel bir yönetim sistemi kurmaması oldu. İlkokul mezunu olan Aya, yönetimi de üniversite mezunu ve profesyonel yöneticilerle paylaşmadı.

2005 YILINDA ÖZELLEŞTİ

1953 yılında kurulan Adapazarı Şeker Fabrikası, 1999 depreminde ağır yara aldı. 2005 yılında 65 bin çiftçinin üye olduğu Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) tarafından 45 milyon 750 bin dolar kredi ile devletten satın alındı. Bunu için de kooperatif, arazilerini ipotek ettirerek bankadan kredi kullandı.

KAÇAK ŞEKERDEN 60 MİLYON TL CEZA

HER yönden zarar ettirilen Adapazarı Şeker'e en ağır cezayı Şeker Kurumu kesmişti. Kaçak pancar ekmekten fabrikaya kesilen ceza miktarı 5 yıllık sürede 60 milyon TL'yi buldu.