Tüketici hakları Derneği (THD) Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, yaptığı açıklamada yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çeşitli seyahat firmalarının düzenledikleri paket turlarda vaatlerinde durmayarak tüketicileri mağdur ettiğini söyledi. Kutbay, Tüketici hakları Derneği olarak bu tür mağduriyete uğrayanların derneklerine müracaat ederek haklarını aramasını istedi.
Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa'nın 'Paket Tur' başlıklı 6/C maddesinde her şeyin net olarak açıklandığını ve mağdur olduğunu inanan tüketicilerin de yasanın bu maddesinden faydalanabileceğini ifade eden Tüketici Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, “Özellikle yaz mevsiminde paket tur hizmetlerinde artış görülmekle birlikte, bu hizmetleri veren paket tur firmalarının vaatlerini ya da tanıtımlarında, belirttikleri hizmetleri yerine getirmemeleri ve aldatıcı uygulamaları nedeniyle hizmeti alan tüketiciler mağdur edilmektedir. Paket turlarla güzel bir tatil geçirmek isteyen tüketiciler sözleşme imzaladıkları paket tur firmalarını araştırmadıkları, bu konudaki haklarını ve firmaların sorumluluklarını bilmedikleri ya da bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için olumsuz sonuçlarla karşılaşmaları olasılığı artmaktadır. Tüketicilere yazılı, görsel, sözlü olarak vaat edilen ya da reklamlarında ve tanıtımında belirtilen özelliklerden birisi olan konaklama yapılacak otellerin; örneğin 5 yıldızlı denildiği halde 5 yıldızlı olmadığı yada otelin hizmet kalitesi yönüyle belirtilen yıldız karşılığı özelliği taşımadığı görülmektedir” dedi.
Turizm Bakanlığı tarafından yıldızlandırılan otellerin sahip oldukları yıldız karşılığında hangi hizmetleri hangi kalitede vereceklerinin belirtildiğini ifade eden Kutbay açıklamasında “Tüketicilerin paket tur şirketleri aracılığıyla kaldıkları otellerde en çok karşılaştıkları sorunlar; başta rezervasyon yapılan odanın başka birine daha verilmesi, temizlik, yemeklerdeki kalitesizlik, otel odasındaki cihazların eksik olması ya da bu cihazların çalışmaması, havuzların pisliği gibi sorunlar olmaktadır. Tüketicilerin karşılaştıkları diğer sorunlar ise, ulaşım araçlarının belirtilen ya da istenilen özellikte olmadığı ya da ulaşım aracının tahsis edilmediği, gezdirilmesi taahhüt edilen yerlerin gezdirilmediği şeklinde sorunlar olmaktadır. Yasa gereği paket turlar sözleşmeli olarak yapılmalı ve sözleşmenin bir nüshası da tüketiciye teslim edilmek zorundadır. Tüketiciler ayıplı paket tur hizmetine ödemiş oldukları bedeli ve ayıplı hizmet nedeniyle uğradıkları zararı seyahat acentesinden 30 gün içersinde istemeleri gerekmektedir” sözlerine yer verdi.