Taşkınlardan sonra Menderes Nehri ve çevresi Söke’de adeta çöplüğe döndü.
Afyon il sınırları içinde doğarak 548 Km yol kat ettikten sonra Aydın’ın Söke ilçesinde Ege Denizi’ne dökülen Büyük Menderes Nehri kirlilik için alarm veriyor. Aşırı yağışlar sonrası taşkın nedeni ile yatağına sığamayan Büyük Menderes Nehri’nin suları kirliliği Söke Ovası içinde bulunan regülatöre taşıdı. Regülatörde biriken katı atıklar kirliliği boyutlarını ortaya çıkarırken; biriken katı atıkların çoğunun zirai ilaç atıklarının olması dikkat çekiyor. Zirai atıkların çok olması da ekmeğini topraktan çıkaran üreticilerin çevreye karşı yeterince duyarlı olamadıklarını gösteriyor. Bunun yanında Söke Belediyesi uzun yıllardır şehir atık sularını arıtma tesisinden geçirerek menderes nehrine temiz su olarak drenaj ederken; aynı duyarlılığı Afyon, Denizli ve Aydın ili ve bağlı ilçelerinin göstermemesi de dikkat çeken bir başka konu.
“SÖKE SULAMA BİRLİĞİ’NDEN ÖRNEK ÇEVRE DUYARLILIĞI”
Söke Ovası Sulama Birliği, Söke Ovası’nda zirai atıkları toplama noktaları oluşturdu. Geçen yıl Söke çiftçisinin geçiş güzergahlarına yerleştirilen 20 adet zirai atık toplama noktaları sayısının, önümüzdeki tarım sezonunda arttırılması planlanıyor. Geçen yıl başlatılan proje kapsamında kısa sürede toplama noktalarında yaklaşık 600 Kg zirai atık toplandığı ve geri dönüşüm merkezine teslim edildiği belirtildi. Toprak yapısı ve eko sisteme büyük zararları bulunan zirai atıkların toplanması için Söke Ovası Sulama Birliği tarafından başlatılan proje, çevre duyarlılığı taşıyan tüm kesimlerce beğeni topladı.
Büyük Menderes Havzasının en son noktasında bulunan Söke kenti ve verimli Söke Ovasının kirlilikten en çok etkilenen yer olduğuna dikkat çeken Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız; Menderes Havzasındaki tüm kentlerin aynı duyarlılık içinde olması gerektiğini söyledi. Söke Ziraat Odası’nın desteği ile başlatılan zirai atık toplama projesinin geliştirilerek devam edeceğini belirten Ömer Yıldız, bu tür kampanyaların düzenlenmesini isteyerek; “Kirlenen su ve toprağı temizleme şansımız yok. Gelecek nesillere temiz çevre ve tarım arazileri bırakabilmek için duyarlı olmalıyız” diye konuştu.