Anlaşmanın karayoluyla ihraç malı gönderen firmaları rahatlatacağını söyleyen Yıldırım, uygulamaya göre 5 bin olan yıllık geçiş belge sayısı 12 bine çıkacağını ifade etti. Bu yılın geri kalan kısmında da 2 bin 500 geçiş tahsis edildiğini vurgulayan Yıldırım, "Transit taşımalar serbestleşti. Kafkas bölgesi, Moğolistan, Türk cumhuriyetleri ve bazı Avrupa ülkelerine mal götüren Türk firmaları hiçbir sıkıntıya tabi tutulmayacak." dedi. Yol ve geçiş ücretlerinde iyileştirmeler yapıldığını aktardı.


Bakanlıkta basın toplantısı yapan Yıldırım, 10. Uluslar arası Ulaştırma Şurası'nın sonuçları hakkında bilgi verdi. Türkiye'de ulaşım ile iletişim alt yapısının geliştirilmesine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlemeler yapılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Yıldırım, 160 projenin öncelikli proje olarak belirlendiğini söyledi. Özellikle demiryollarındaki yatırımların hız kesmeden devam edeceğine vurgu yapan Bakan, uzay ve uydu alanında Türkiye'nin kendi uydusunu yapabilecek çalışmalara hız vereceğini dile getirdi. Bölgesel uçuşlarda kullanılacak küçük gövdeli uçakların yapılabilmesi konusunun da Şura'da ön plana çıktığını kaydeden Yıldırım, "Bilişim cirosunun mili gelir içindeki payının yüzde 8'e yani 160 milyar dolara ulaşması hedefleniyor." ifadeleri kullandı.

Türkiye'nin karayoluyla 82 ülkeye ticaret yaptığını anlatan Yıldırım, Türkiye'nin taşıdığı ticari malın toplam yükünün değer bazında yüzde 42'sinin karayolundan yapıldığına işaret etti. Karayolu taşımacılığının öneminin bölgesel ticaret yapılan ülkelerle hayati önem taşıdığını kaydeden Yıldırım, Suriye'de alınan yol ve konvoy ücretlerinin kaldırıldığını ifade etti. Yakıt miktarıyla ilgili farklı uygulama yapıldığını bununda gelecek hafta Suriye'ye yapılacak gezide ele alınacağını söyledi.


TÜRK TIRLARINA YÜZDE 50 TASARRUFLU TAŞIMA İMKANI


Ulaştırma Bakanı, Rusya ile taşımacılıkta yaşanan sorunların 4 yıllık anlaşma ile çözüldüğünü ifade etti. Anlaşmanın karayoluyla ihraç malı gönderen firmaları rahatlatacağını söyleyen Yıldırım, uygulamaya göre 5 bin olan yıllık geçiş belge sayısı 12 bine çıkacağını aktardı. Rusya ile yapılan anlaşmanın getirisini şu örnekle açıkladı: "Kazakistan'a yükünüz var. Rusya topraklarını kullandığınızda yüzde 50 tasarruflu oluyor. Bu geçişler serbest olacak. Transit çalışmalar kotasız isterseniz bin isterseniz 10 bin taşıma yapabilirsiniz."


HORİZON 1 GEMİSİ 16 EKİM'DE İSTANBUL'DA


Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Bakan Yıldırım, Horizon 1 gemisi ne zaman Türkiye'ye ulaşacak? sorusana Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerini arayarak yanıt aldı. 3 dakika sonra bilgi geleceğini söyleyen Yıldırım, randevusu sebebiyle toplantıdan ayrıldı. Ardından bilgi veren Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka Horizon 1 gemisinin 16 Ekim 2009 tarihinde İstanbul'a ulaşacağını aktardı./yeni şafak