Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 1981-2000 yılları arasında SSK’dan emekli olan 2.5 milyon kişiyi ilgilendiren düşük maaşların kademeli bir şekilde iyileştirilmesini öngören intibak yasası konusunda emeklilere söz verdiklerini, mutlaka çıkartacaklarını söyledi.
 
Kıdem tazminatıyla ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Çelik, bakanlık olarak kıdem tazminatı çalışmalarında taraf olmayıp, hakemlik yapacaklarını söyledi. Çelik, şöyle konuştu: “Bir tarafta kıdem tazminatı işçinin hakkıdır deniliyor, öbür tarafta ise kıdem tazminatı işverene zulümdür deniliyor.
 
Burada taraf olursanız iş yapamazsınız. Sosyal taraflarla görüşeceğiz. Birine hay hay, birine vay vay olabilir mi?” Çelik kıdem tazminatında ana sorunun taşeron şirketlerde 11 ay çalıştırıldıktan sonra işten çıkartılan işçilerin kıdem tazminatını alamaması olduğuna dikkat çekti.
 
ÇÖZÜM BULMAK GEREKİYOR
 
Çelik “Senede iki ay da çalışsa işçinin kıdem tazminatı hakkının kaybolmaması için kıdem tazminatı fonu gereklidir deniliyor. Taşeron uygulaması son derece yaygın. Sadece kamuda 4 bin 426 taşeron firma var. Şu an kıdem tazminatını sadece sendikalılar alabiliyor. Bu yıl kamuda toplusözleşmeyi yalnızca 230 bin işçiyle yaptık. Taşeron firmalarda büyük sorun var. İşçiler fazla çalıştırılıyorlar, sosyal haklardan yararlanamıyorlar, örgütlenemiyorlar. Çözüm bulmalıyız” diye konuştu.