Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği ile Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetimini karşı karşıya getiren 400 dönümlük TARİŞ İplik arazisi için arazinin tapu kaydı üzerine dava sonuna kadar 3. kişilere devir ve temlikinin önlemesi bakımından ihtiyati tedbir konulmasına karar verdi.

Kararı “haksızlığa vurulan hukuk darbesi” sözleriyle değerlendiren TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Beliğ Azbazdar, “Sıkıntılı zamanımızda elindeki yetkileri kötüye kullanıp, bizi zora koşan ve devamında haksız kazanç etmeye çalışanlarla girdiğimiz hukuk mücadelemizde ilk etap aşıldı. Gabin hakkımızı kullanmak amacıyla açtığımız dava çerçevesinde Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesi 29 Haziran 2012 ‘de dava sonuçlanana kadar arazi tapusu üzerine ihtiyati tedbir koyulmasına karar verdi. Hakkımızı sonuna kadar arayacağımızı, tüyü bitmemiş yetimin malını yedirtmeyeceğimizi söylemiştik. Organize yönetiminin araziyi parselleme çalışmaları, çıktığı ihaleler hiçbir değer taşımıyor. Dava sonuçlanana kadar kimse TAİŞ İplik arazisi üzerinde tasarrufta bulunamaz. Dava sonunda da haklılığımızın ortaya çıkacağına inanıyoruz” dedi.

Başkan Azbazdar, gelinen süreci şöyle özetledi: “TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği’nin hakim hissedarı olduğu Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde yer alan 400 bin metrekarelik TARİŞ İplik Fabrikası arazisinin Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne ifraz yönünde geçmiş dönemlerde yapmış olduğumuz tüm talepler geri çevrilmiş, tüm dünyayı sarsan ekonomik kriz sonrasında Şirketin içerisinde bulunduğu mali zorluklar nedeniyle, taşınmaz 30 Eylül 2011 tarihinde İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne 73 milyon 250 bin TL’ye satılmıştı.TARİŞ’in maliki olduğu bu taşınmaza ilişkin parselleme taleplerimiz defalarca geri çevrilerek, Birliğimizin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıdan faydalanılmış ve taşınmaz değerinin yarısından az bir fiyatla satın alınmıştır. AOSB Yönetimi ‘Burayı böldürmem, parselletmem’ şeklinde, kanunların da kendilerine verdiği yetkiyi kullanarak Birliği adeta sıkıştırmıştır. Araziyi daha yüksek rakamlarla satın almak isteyen alıcılar, Organize Yönetiminin dev araziyi “bölmeme” yönündeki inadı nedeniyle vazgeçmiştir. Satış kararımızın öncesinde Organize Yönetimine ‘Arazi çok büyük parselleyin’ dedik. Cevap ‘Bölmem, parselletmem’ oldu. Bakanlıkla görüştük, ‘Organize talep yazarsa yardımcı oluruz’ dediler. Bakanlığın görüşünü defalarca Organize Yönetimine bildirdik. Ama hiçbir yazışma yapmadılar. Niye? Çünkü Organizenin gözbebeği olan dev Tariş İplik arazisi üzerinde kendi projeleri vardı. Bize yapmadıkları parsellemeyi kendileri yapıp haksız rant elde ettiler. Bu yetkiyi kötüye kullanmaktır.Organize olmadan orada Tariş vardı. O organizeyi ayağa kaldıran, o organizenin oraya kurulmasına sebep olan Tariş İplik Fabrikası’dır. Fabrika 1970 yılında 300 bin metrekare arazide faaliyetini sürdürürken orada organize yoktu. 2003-2004 yıllarında 300 bin metrekarelik Tariş arazisi organize içine sokuldu. AOSB, böldürmem dediği yeri kalktı ikiye böldü, yarısını 38 parselle satışa çıkardı. 6 Mart 2012 itibariyle Karşıyaka Asliye Hukuk Mahkemesinde tapu iptali ve tescil davası ikame etmek suretiyle yargı organları önünde hak arayışımıza başladık. Hukuk dilinde GABİN hakkını kullanmak istemiyle davamızı açtık. Bizi sıkıştırmak, yetkilerini kötüye kullanmak suretiyle Tariş'e yapmadıkları parselasyonu özel şirketlere sağlayarak şahıslara rant elde ettirmek üzereydiler. Organize yönetimi, boğazımızı sıkmaktan beter etmiş, kendi çıkarı için 40 bin ortağın alın terini fırsata çevirmeye çalışmıştır. 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 29 Haziran’da aldığı karar büyük bir haksızlığı durdurmuştur. Birliğimiz, yargı nezdindeki hak arayışına, üyelerimizin menfaatlerini en üst düzeyde korumak adına yılmadan devam edecektir”

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png