TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, birliğin İzmir Yeni Kent Merkezi içinde yer alan pamukyağı tesisi üzerinde gerçekleştireceği gayrimenkul projesiyle Vakıfbank'a olan borcun kapatılmış olacağını kaydetti.

Birliğin olağan Mali genel kurulu Ege Üniversitesi MÖTBE Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Azbazdar, genel kurulda yaptığı konuşmada, Ege'de tarım arazilerinin hızla tüccarın eline geçtiğini ve üreticinin TARİŞ'in kurulduğu 1912'den de zor günler yaşadığını ileri sürerek, bu noktada kooperatiflerin, üretici için "efendilikten köleliğe düşüşün önündeki tek engel olduğunu" söyledi.

Birliklerinin yakın geçmişte büyük ekonomik sorunlar yaşadığını hatırlatan Azbazdar, artık zor dönemleri aştıklarını ve birliğin daha sağlam bir yapıya kavuşma konusunda temellerin atıldığı bir döneme girdiklerini ifade etti.

Göreve geldikleri günden bu yana 458 milyon lira borç ödemesi, 40 milyon lira kıdem tazminatı ödemesi yapıldığını, menkul ve gayrimenkul satışından 107 milyon lira gelir elde edildiğini, birliğin toplam 209 milyon lira gelir elde ettiğini kaydeden Azbazdar, birliğin en önemli borç kalemlerinden biri olan Vakıfbank'a olan kredi borcunun ödenmesi için Kahramanlar'daki arazinin değerlendirilmesi konusunda bir inşaat şirketiyle anlaşma imzaladıklarını bildirdi.

Azbazdar, bu anlaşma doğrultusunda, İzmir'deki Yeni Kent Merkezi alanı içinde kalan 50 bin dönüm inşaat alanına sahip eski pamukyağı tesisinde, alışveriş, iş merkezi ve rezidanstan oluşan ikiz kule yapılacağını ve tüm yatırım maliyetinin inşaat şirketi tarafından karşılanacağını belirterek, birliğin Vakıfbank'a olan 139 milyon liralık borcu ile anlaşma tarihinden ödeme gerçekleşinceye kadar oluşacak tüm faizlerinin de inşaat şirketi tarafından ödeneceğini kaydetti.

İmzalanan anlaşmaya göre binanın 12 bin 500 metrekaresi iş yeri olarak, 2 bin 500 mertekaresinin de TARİŞ Kültür Merkezi olarak birliğe tahsis edileceğini ifade eden Azbazdar, TARİŞ'in arzu etmesi halinde iş yerinin 7 bin 500 metrekarelik bölümünü yüklenici firmaya satabileceğini söyledi.

Azbazdar, birlik bilançosunda 2010-2011 iş yılında 51 milyon lira zarar göründüğünü, ancak bunun bankalara olan faiz borçlarının ödenmesinden kaynaklandığını belirterek, faaliyetten kaynaklanan bir zararın sözkonusu olmadığını, birliğin yatırımlardan kaynaklanan borcunun ise 7-8 milyon lira civarında olduğunu söyledi.

"DFİF Faizi Silinmezse 30 Yılda Ancak Öderiz"

Gelinen noktada birliğin Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na (DFİF) olan 80 milyon lirası anapara olmak üzere 200 milyon lirayı aşan borcu dışında bir borcunun kalmadığını dile getiren Azbazdar, bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile görüştüklerini söyledi.

Bu görüşmede, DFİF borçlarının silinmesi yönünde talepte bulunduklarını, Tarım Kredi Kooperatiflerinde olduğu gibi faiz sübvansiyonu istediklerini dile getirerek, "Orada da şunu söyledik, (DFİF faizleri silerseniz ana parayı 10 yılda öderiz. Faizleri de silmezseniz Kusura bakmayın 30 yıldan önce ödeyemeyiz.) İşin gerçeği bu. Olmayacak duaya amin demenin anlamı yok."

Aydın Kooperatifi'nin Kararı

Azbazdar, Aydın Kooperatifi ile yaşanan sorun konusunda da bakanlığı göreve davet ettiklerini söyledi.

Her kooperatifin birlikten ayrılmakta özgür olduğunu, buna müdahale edemeyeceklerini, ancak Aydın Kooperatifi'nin ana sözleşme ve kanunda olmayan

"İlişkileri dondurma" kararı aldığını savunan Azbazdar, şöyle konuştu:

"(Dondurmam gaymak) filmini mi oynuyoruz. Dondurmak ne demek. İki ülke arası ilişkileri mi donduruyoruz. Bir kooperatifin birlikten ayrılması mümkün, ancak mevzuata göre kooperatifin birliğe olan borcu ve sermaye payı borcunun ödenmiş olması ve birliğin tüm borçlarının bitmiş olması gerekiyor. Bu kooperatifin birliğe 7 milyon lira civarında borcu var. Buna ürün zararları dahil edildiğinde 10 milyon liraya yaklaşıyor. Bu borç bitecek diğer borçlarını da kapatacak. Kanunda açıkça böyle yazıyor."

Kuşadası'ndaki Arazi

Azbazdar, birliğin Kuşadası'ndaki arazisiyle ilgili de bir oteller grubuyla görüştüklerini, hazırlanan proje uygun gelirse, kira geliri karşılığı araziyi vereceklerini belirtti.

Azbazdar, araziyle ilgili Kuşadası Belediyesi'nin itirazlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından reddedildiğini, yatırımın önünde bir engelin bulunmadığını dile getirdi.

Genel kurulda, daha sonra yapılan görüşmeler sonucunda 2010-2011 işyılı bilançosu ve 2011-2012 çalışma planı oybirliğiyle onaylandı.