Şekerbank, 2008 yılından bugüne kadar 5.500’e yakın köy ziyareti ile 150 bin çiftçiye ulaşılan ve bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Hasat Kart Anadolu Turu kapsamında, ülkemizin üreten gücünü oluşturan çiftçiler ve tarım sektörünü bilinçlendirmeye yönelik yeni bir projeye imza attı. Devlet Destekli Tarım Sigortacılığı’nın Türkiye’deki tek temsilcisi olan Tarsim işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, 150 kişiden oluşan Şekerbank ve Tarsim uzman ekipleri, 55 il, 91 ilçe ile 1.300 köyü ziyaret edecek ve 40 bin çiftçiye tarım sigortasının önemini anlatacak.

Şekerbank ve Tarsim uzmanları, Aydın’ın Nazilli ilçesinde
Hasat Kart Anadolu Turu’nun Aydın durağında Şekerbank ve Tarsim uzmanları, Nazilli ilçesindeki çiftçilerle buluştu. Türkiye’de ilk kez tarım sigortası alanında ülke genelinde başlatılan bu bilinçlendirme kampanyasında, tarlasını, bahçesini, serasını ya da hayvanlarını tarım sigortası ile güvence altına almak isteyen çiftçilere, eğitimler ile birlikte finansman desteği sağlanıyor.
12 Mart-12 Mayıs tarihleri arasında iki ay sürecek ve Şekerbank’ın İstanbul-Silivri, Bursa-İnegöl, İzmir-Ödemiş, Eskişehir, Ankara-Polatlı ve Kastamonu-Tosya şubelerinden başlayan Hasat Kart Anadolu Turu;, Kastamonu-Taşköprü, Eskişehir-Taşbaşı, Muğla-Milas, Mersin-Anamur ve Mardin ile Sivas şubelerinde son bulacak.

Metin Gülden: “Tarım sigorta bedelinin yüzde 50’si hasat zamanında ödenebilecek”
Şekerbank Nazilli Şube Müdürü Metin Gülden, Türkiye’nin çiftçiye özel ilk ticari kart ürünü olan Hasat Kart’a tarım sigortası ödeme özelliğini eklediklerini ve yeni uygulamada Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi kapsamında yer alan risklere karşı tarım üretimini güvence altına almayı hedeflediklerini belirtti. Gülden, “Çiftçilerimizin tarım sigorta primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanırken, başlattığımız yeni uygulama ile bundan böyle sigorta bedelinin diğer yüzde 50’si Şekerbank Hasat Kart ile peşinat verilmeden kendi hasat zamanlarında ödenebilecek” dedi.
Çiftçilerin, tarım sigortalarını, nakit sıkıntısına girmeden ekim zamanı Hasat Kart ile uygun koşullarda yapıp, ödemeyi kendi belirleyecekleri vadelerde hasat döneminde gerçekleştirebileceklerini vurgulayan Metin Gülden, üstelik üreticilerin, bankanın anlaşmalı olduğu üye işyerlerinden, uygun ödeme koşulları ile diğer tüm ihtiyaçlarını da karşılayabileceklerini kaydetti. Gülden, Banka olarak ayrıca çiftçileri sigorta yaptırmaya teşvik etmek için, tarım sigortası kapsamında kullanılacak kredilerde yüzde 20 oranında faiz indirimi uygulayacaklarını söyledi.

Bu uygulamadan yararlanmak isteyen üreticilerin, öncelikle kendilerine en yakın İl veya İlçe Tarım Müdürlüğü’ne giderek Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olması, ardından Şekerbank’ın Türkiye geneline yayılmış 70 il ve 204 ilçedeki şubelerine başvurması gerektiğini belirten Gülden; “Bitkisel ürün, sera, büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları ve su ürünleri alanında üretim yapan tüm çiftçilerin yararlanabileceği uygulama kapsamında prim ödemeleri, hem Şekerbank şubelerinden hem de SBN Sigorta acentelerinden yapılabilecek” şeklinde konuştu.

Şekerbank’ın üreteni destekleyen misyonu
59 yıldır çiftçinin yanında yer alan tarım bankacılığının köklü ismi Şekerbank’ın, Anadolu Bankacılığı misyonu ile hizmetlerini sadece bir bankacılık ürünü olarak değil, toplumsal fayda sağlayacak şekilde oluşturduğunu belirten Şekerbank Nazilli Şube Müdürü Metin Gülden, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz Şekerbank olarak sektörümüzde üstlendiğimiz sosyal misyonla faklılaşıyoruz. EKOkredi, Üreten Emeklilik ve Nakit Akışına Dayalı Kredilendirme modelimizde olduğu gibi, tarım sigortacılığı alanında da Tarsim ile gerçekleştirdiğimiz bu büyük işbirliği ile ülkemizin üretenlerini desteklemedeki duyarlılığımızı, büyürken tüm paydaşlarımızla birlikte büyüme anlayışımızı sürdürüyoruz. Üstlendiğimiz bu sektör üstü misyonla hem üretime hem de ülkemiz ekonomisine fayda sağlamayı amaçlıyoruz.”

“Çiftçilerimizin ihtiyacını tespit ediyor, farklı kurumlarla iş birliği yapıyoruz”
Tarım bankacılığının ilk ticari kart ürünü olan Hasat Kart ile çiftçilere ekim zamanı mazot, yem, gübre, tohum alımında nakit sıkıntısı çekmeden ihtiyaçlarını uygun ödeme koşullarıyla karşılama imkanı sağladıklarını vurgulayan Metin Gülden, çiftçilerin, finansman anlamında öncelikli ihtiyaçlarını tespit ederek farklı kurumlarla işbirliği yaptıklarına işaret etti. Gülden, bu konudaki örnek uygulamaları ise şöyle anlattı:

“Örneğin, üreticilerimize, Hasat Kart ile anlaşmalı tedarikçilerimizden mazot aldıklarında 6 ay için yüzde 0 faiz imkanı, sektörde başka bir örneği olmayan ‘tüm yıl konuş, hasatta öde’ kampanyasıyla cep telefonu faturalarını yılda bir kez faizsiz ödeme, ayrıca tarımsal sulamada kullanılan elektrik harcamalarını yine yılda bir defada hasat zamanı ödeme imkanı gibi birçok fırsat sunuyoruz. Çiftçilerimiz tüm bu ihtiyaçlarının bedelini, kendilerinin belirleyecekleri vadede, hasat zamanlarında tek seferde ödeyebiliyorlar.”