Taner yaptığı açıklamada, normal sigortalıların 30 gün için ödedikleri kesinti ile tarım çalışanlarının 15 gün için ödedikleri kesintinin aynı olduğunu, yapılan yeni düzenleme ile mevcut yüzde 30"luk oranın yüzde 32,5 seviyesine çıkartılmasının tarım işi ile uğraşanları yüzde 2,5 oranında bir gelir kaybına uğrattığını, yapılan bu düzenlemenin doğru olmadığını bu oranın yüzde 27 seviyesine düşürülmesi gerektiğini belirtti.
Recep Taner konuşmasında “Yasadaki madde, tarım kesimini ilgilendiren bir düzenlemedir. TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2007 yılı genelinde tarım kesimi, %7,3 eksiye düşerek gerilemiştir. Bu oran tarımın son 40 yıldaki en büyük gerilemesidir. 1989 yılında yaşanan gerilemeden sonra geçtiğimiz yıl 3. büyük gerileme yaşanmıştır. 2002 yılından 2008 yılana kadar geçen 6 yıllık AKP döneminde Tarım kesimindeki gelişmeleri incelediğimizde ürün girdi fiyatlarının %100 ila %400 arasında zamlanarak maliyetlerin artmış olduğunu görmekteyiz. Buna rağmen Ürün satış fiyatları 2002 yılı seviyesinde devam etmektedir. Tüm bu gelişmelere rağmen Sayın başbakan konuşmalarında ülkemizin geldiği nokta itibari ile “Nereden nereye” ifadesini kullanıyor. Yaşanan gelişmelerle nereden nereye geldiğimizi gayet iyi görmekteyiz. 22 Temmuz seçimlerinden bu yana geçen 8 aylık süre içerisinde ise ürün girdi maliyetleri %45 ila %100 arasında zamlamıştır. Ürün satış bedelleri ise ürün maliyet bedellerini bile karşılayamazken Çiftçiye destekleme amacıyla verilen prim ve diğer destekler de 2006 yılına göre artış olmaması hatta mısır da olduğu gibi 6,7 YKR tan 2 YKR"a düşürülmesi veya bir yıl geriden ödemesi yapılan DGD 2007 yılı için 20 YTL olması gerekirken 7 YTL olarak ödenecek olması manidardır” dedi.
Aydın ilinin desteklemelerden hak ettiği payı alamadığını belirten Taner, kuraklıktan en fazla etkilenen bölgenin Ege Bölgesi ve Aydın ili olmasına rağmen kuraklık desteklemelerinden Aydın çiftçisinin faydalanamadığını zaten zor durumda bulunan çiftçinin ödemekte güçlük çektiği sigorta primini arttırmak yerine düşürülmesi gerektiği belirtti.
Recep Taner, 2000 yılında 180 bin olan tarımda aktif sigortalı sayısının aradan geçen 8 yıla rağmen hala 180 bin de olmasının düşündürücü olduğunu bu sayının arttırılması için prim oranlarının ödenebilir bir orana çekilmesi gerektiğini belirtti.

Aydınpost Özel