Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliği ile başlatılan UMEM Beceri10 Projesi tüm Türkiye’de uygulanıyor. Proje kapsamında işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olarak 2 bin 500’e yakın kurs açıldı. Bu kurslardan başarı ile mezun olan kursiyerlerin çoğu projeye katılan firmalarca istihdam edildi. 2011 yılında sadece sanayi alanında açılan UMEM Beceri10 projesi kursları, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap vermesi ve yüksek istihdam oranları yakalaması sonucunda hem işverenler hem de işsizler için tercih sebebi oldu.

UMEM Beceri 10 Projesi kapsamında sanayiden sonra, tarım ve hizmet sektörlerinin de nitelikli işgücüne sahip olacağını belirten Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, projede tarım ve hizmet sektörünün dahil edilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Projede daha önce sadece Sanayi Sektörü vardı. TOBB Tarım Kurulu Sözcüsü olarak her fırsatta tarım sektörünün ve Borsaların bu projede yer alması gerektiğini, Ticaret Borsalarının tarımın ağırlıklı olduğu illerde sistemin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdiğini belirtti. Mart 2012 Ayı içerisinde imzalanan protokolle projeye tarım ve hizmet sektörü de dahil edildi. Kurslar sonunda yetişecek elamanlar kalifiye eleman sağlama konusunda sektörümüze büyük katkı sağlayacaktır. Borsa olarak bu projeyi destekleyeceğimizi belirtmek isterim” dedi.

1 Nisan 2012 tarihinden itibaren UMEM Beceri10 Projesi kurslarına katılan kursiyerler; teorik ve işbaşı eğitimi süresince günlük 20 TL alacak ve kursiyerlere kurs süresince “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası” ile “Genel Sağlık Sigortası” yapılacak.

Kurslarda başarılı olan kursiyerleri istihdam eden firmalar ise aşağıdaki istihdam teşviklerinden faydalanacak. 18-29 yaş arası erkekler ve yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmaların 3.5 yıl, 30 yaş üzerindeki erkekleri istihdam eden firmaların 30 ay süreyle “Sigorta Primi İşveren Payı” ödemeleri İŞKUR tarafından karşılanacak.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png