Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın olarak tarımın başkenti olmayı hedeflediklerini söyledi.
Posacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok eski tarihlerden bu yana tarımla ekonomiye büyük katkı sağlayan Aydın ilinin son dönemlerde organik tarım üretimiyle de başı çekmeye başladığını ifade etti.
Dünya incir üretiminde ilk sırada yer alan, kestane ve zeytin üretiminde Türkiye birincisi konumundaki ilin potansiyeli ve ürün çeşitliliği bakımından Türkiye'nin ''tarım deposu'' sayılabileceğine dikkati çeken Posacı, ''Nüfusun yüzde 57'sinin tarım ve hayvancılıkla geçindiği Aydın, organik tarımda Türkiye'nin en büyük dördüncü üreticisi konumunda'' dedi.

-ZENGİN TARIM ÇEŞİTLİLİĞİ-

Türkiye'de tarımsal üretim bakımından çok zengin bir ürün çeşitliliğine sahip olduklarının altını çizen Posacı, şöyle devam etti:
''İlin mevcut sanayisi de tarıma dayalı. İklim, su, toprak uygunluğu ulaşım kolaylığı bir çok bölgelere göre Aydın'ın tarımın başkenti yapmaya zorluyor. Ayrıca organik tarım pazarında da yer almaya başlayan Aydın'da ihracat değeri, yüksek olan nar, pamuk, incir, zeytin, buğday yetişiyor. 2008 yılı verilerine göre, Aydın tarım pazarına yaklaşık 32 bin ton organik ürün sunmuştur. Türkiye'de 2007 yılında toplam 135 bin 359 hektar alanda üretim gerçekleşirken, bu alandaki toplam üretim miktarı 431 bin 202 ton olmuş, ürünlerden 67 tanesi Aydın'da üretilmiştir. Aydın bu yönüyle çok zengin bir çeşitliliğe sahiptir.''

-KOORDİNASYON ŞART-

Posacı, Aydın'ın çok geniş yelpazeli organik tarım pazarında ihracat değeri yüksek ürünlere sahip olduğunun altını çizerek, ''Ancak sertifikalandırılmayan bir çok tarım ürünüyle dünya pazarını ele geçirmek için çok güçlü bir koordinasyona ihtiyaç var'' diye konuştu.
Çıldır Havaalanı'nın kargo taşımacılığa açılmasının da üreticileri yakından ilgilendirdiğini belirten Posacı, bu konuda güç birliğinin şart olduğunu kaydetti.