CHP lideri, Denizli gezisi dönüşünde tarikat-siyaset ilişkisi konusundaki düşüncelerine açıklık getirdi: 'Tarik' zaten yol demek. Hepsine saygı duyacağız. AK Parti bunu hep CHP'nin aleyhine kullandı, bu tuzağa düşmemeliyiz.

Denizli gezisi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun inanç-tarikat ve siyaset ilişkisi alanında, farklı boyutlarıyla öne çıkan yeni bir yaklaşım sergilemesine zemin oluşturdu. 'Eskiden farklı olarak halkla kucaklaşıyoruz' diyen Kılıçdaroğlu, Denizli Ticaret Odası'nda, bir partilinin tarikatları eleştiren çıkışını, 'İnanç konusuna girmeyin. Tarikatları karıştırmayalım' sözüyle karşılayıp, tartışmayı önledi. Denizli dönüşü İstanbul'a giderken uçakta bu yaklaşımına açıklık getirdi. 'Bu tür söylemleri olur olmaz her yerde dile getirmek, siyasi partilere yarar değil zarar getirir' diyen Kılıçdaroğlu, tarikat-siyaset ilişkisine bakışını şöyle aktardı: 'Siyasetin konusu inançları sorgulamak olmamalı. Belli inanç gruplarına sahip insanlar bir araya gelebiliyor, ortak bir manevi dünya oluşturabiliyor. Buna hepimizin saygı duyması lazım. Hassas olduğumuz konu, manevi dünyanın siyasete taşınmaması. Allah ile kul arasına kimsenin girmesi söz konusu değil. 'Tarik' zaten yol demek. Hepsine saygı duyacağız. AK Parti bunu hep CHP'nin aleyhine kullandı, bu tuzağa bizim partililerin düşmemesi lazım.'
Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

TARİKAT SİYASALLAŞMASI
Tarikatların siyasallaşması demokrasinin önündeki en büyük engellerden biridir. Çünkü insanlar sandığa başka güdülerle gidiyor. Oysa işsizlik için, ülke sorunları için gitmek lazım.

İNANÇLAR SÖMÜRÜLÜYOR
Geldiğimiz noktada tarikat üyelerinin şunu bilmesi lazım: Kendi inançları sömürülüyor, siyasete alet ediliyor. Geçmişte de böyleydi. Holdingler kurup pek çok insanın Türkiye'de, yurtdışında alınterini çaldılar. İnançlarımızı siyaseten sömürenler, en büyük kötülüğü yapanlardır. Siyasete girmemiş tarikatlare saygılıyız.

CEMEVLERİ İNANÇ MEKANIDIR
Kılıçdaroğlu, Devlet Bakanı Faruk Çelik'in kısa bir süre önce AKŞAM'a, cemevlerinin yasal statüsü konusunda yaptığı 'Devrim yasaları engel' açıklamasını da yorumladı. Denizli'deki sivil toplum kuruluşlarıyla sabah kahvaltısında bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Çelik'in bu sözünü kendisine soran bir Alevi vatandaşa 'Devrim yasalarını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez' diye yanıt verdi: 'Cemevleri, tarikat ve zaviye değil ki, inanç mekanı. İnsanlar ibadetlerini yapıyor. Yasada yapılacak tanımda herhangi bir isme gerek yok. İbadethanenin ne olduğunu herkes bilir. Cemevi de böyledir. Devrim yasalarıyla ilgisi yok. Gerekçe gösterilerek, Aleviler'in cemevi taleplerinin önüne geçilmek isteniyor. '