Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında tarihi İpek Yolu"nun canlandırılması amacıyla Aydın Valiliği, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Aydın Yörükler Derneği işbirliği ile düzenlenen etkinlik için günler öncesinden hazırlanan develer, süslenerek sabah saatlerinde Aydın Otogarı önünde toplandı. Üzerlerine Vakıflar Haftası ve Aydın"a özgü ürünlerin tanıtıldığı afişler asılan 10 develik kervan; Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Ali Zengin, Aydın Yörükler Derneği üyesi efeler ve kalabalık bir grup eşliğinde Adnan Menderes ve Hükümet bulvarlarıyla Sakarya Caddesi güzergahlarında kilometrelerce yürüdü.
Hindistan"dan İspanya"ya kadar uzanan tarihi "İpek Yolu"nun Aydın ili sınırları içerisinden geçen bölümü esas alınarak belirlenen güzergahta devam eden kervan geçişi sırasında; Aydın Efeleri de ellerindeki tarihi silahlarıyla ve davul zurna eşliğinde kervana eşlik etti. Yaklaşık 2 saat boyunca yürüyen ve ilk kez yapılması nedeniyle renkli görüntülere sahne olan deve kervanı, Aydın"ın en eski yapılarından olan Cihanoğlu Menderesi avlusuna geldiğinde sona erdi.
Etkinlik hakkında bilgiler veren Aydın Bölge Müdürü Ali Zengin, Vakıfçılığın 1400 yıllık bir gelenek ve göreneğin eseri olduğunu söyledi. Vakıfçılığın aydı zamanda ticaret kervanları ve buna bağlı olarak da kervansarayların bir geleneği olduğunu belirten Zengin, “Tarihte kervanları oldukça, kervansaraylar yapılmıştır. Hindisatan"dan çıkan bir kervan bizim Anadolu topraklarımızdan geçerek İspanya"ya kadar ulaşmıştır. Bu yol eski ismiyle "İpek Yolu"dur. İpek Yolu"nun asıl gayesi dünyadaki ticareti artırmakdır. Gayemiz burada hem vakıflarımızı anlatmak hem de kervancılığı anlatmaktır. Kervancılığında esas gayesi ticarettir. Ticaret olmasa kervanlarda olmazdı” dedi.

“AYDIN"IN ÜZERİNE ÖLÜ TOPRAĞI SERİLMİŞ”
Aydın Yörükler Derneği"nin de katkılarıyla deve kervanını düzenleyebildiklerini kaydeden Zengin, “Çevremizde ancak bu kadar deva bulabildik. Her devemizi Aydın"da yetiştirilen bir ürün ile süsleyebilmeyi isterdik, ancak bu konuda yeterli destek bulamadık. Ticaret yolunu göstermek, ticareti artırmak anlamına gelir. Bu etkinliklerle ticareti artırmayı hedefliyoruz. Burada Aydın"ın sadece tarım ürünlerini değil; el sanatları ve sanayi ürünlerini de tanıtmak istiyoruz. Bunları Aydın"dan başka kimse tanımıyor. Bütün Aydınlı içine sinmiş. Adeta Aydın"ın üzerine bir ölü toprağı serpilmiş gibi herkes yerinde oturuyor. Biz bunu kırmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl sadece Aydın"da değil Denizli ve Muğla"da da kervan düzenlemeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu. iha