Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Başkanı Mehmet Fatih Büyükkasabbaşı, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da tarihi sıcaklıkların yaşandığını belirterek, ''Ankara'da 30 Temmuz 2000 tarihinde hava sıcaklığı 40.8 derece ölçülmüştü. Önümüzdeki iki gün bu tarihi sıcaklığın yakalanabileceğini değerlendiriyoruz'' dedi.

Büyükkasabbaşı, Türkiye'nin ramazan ayının başlamasıyla birlikte Basra alçak basınç merkezinin etkisi altına girdiğini anımsatarak, kuru ve sıcak karakterli bir özelliği olan Basra alçak basınç merkezinin yarından itibaren güney ve iç bölgelerde etkisini daha da artırmasının beklendiğini ifade etti.

Ülke genelinde hafta sonuna kadar etkili olacak kuvvetli sıcak hava dalgasıyla birlikte, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ila 10 derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini aktaran Büyükkasabbaşı, Ankara'nın uzun yıllar en yüksek hava sıcaklığı ortalaması 30.3 derece iken dün 38 dereceye bugün ise 39 dereceye ulaşıldığını belirtti.

Tarihi sıcaklıklar

Sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin 8 ila 10 derece üzerinde seyrettiğine dikkati çeken Büyükkasabbaşı, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da tarihi sıcaklıkların yaşandığını söyledi.

Büyükkasabbaşı, ''Ankara'da 30 Temmuz 2000 tarihinde hava sıcaklığı 40.8 derece ölçülmüştü. Önümüzdeki iki gün bu tarihi sıcaklığın yakalanabileceğini değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

Yapılan son değerlendirmelere göre, bugün, yarın ve cuma günleri Ankara'da ve ülke genelinde yağışın beklenmediğini kaydeden Büyükkasabbaşı, hafta sonundan itibaren Ankara'da ve yurdun kuzey kesimlerinde kısa süreli sağanaklarla birlikte hava sıcaklığının 4 ila 7 derece arasında azalacağını fakat yine de mevsim normallerinin birkaç derece üzerinde seyretmeye devam edeceğini söyledi.

Sıcak havada alınması gereken tedbirler

Mehmet Fatih Büyükkasabbaşı, beklenen kuvvetli sıcak hava dalgası nedeniyle yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocukların güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneşte kalma sürelerinin en aza indirilmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Alınabilecek koruyucu tedbirleri anlatan Büyükkasabbaşı, ''Gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalı, ince, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalı, imkanlar ölçüsünde sık duş alınmalı, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, bol sıvı ve su tüketilmelidir'' dedi.

Büyükkasabbaşı, ayrıca, yüksek sıcaklık ve düşük nem nedeniyle meydana gelebilecek orman yangını riskine karşı çiftçilerin anız yakmaması, vatandaşların ve ilgililerin duyarlı, dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğine de dikkati çekti.