Belirli bir düzen içerisinde 12x12 metrelik topuklar oluşturularak açılan toplam 8 kilometre uzunluğundaki galerilerin gizemli atmosferi, ziyaretçilerin ilgisini çekerken, bölgede tuz üretimi de devam ediyor.

Tekel'e aitken özelleştirme kapsamında bir firmaya verilen Çankırı Kaya Tuzu İşletmelerinde günlük 100 ton civarında tuz üretimi gerçekleştiriliyor. Yetkililer, talep halinde bu rakamın günlük bin tona kadar ulaşabildiğini belirttiler.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Tuz Mağarasının Polonya'nın Wieliczka kasabasında bulunan ve yıllık 2 milyon turistin ziyaret ettiği tuz mağarasından çok daha büyük ve etkileyici olduğunu belirtti. Başkan Dinç, "Biz tuz mağarasının tanıtımı anlamında bugüne kadar önemli çalışmalar yaptık. Tuz Mağarasında resim sergisi, piyano resitali, yaren gösterisi ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik. Amacımız bu mağaramızı turizme açarak hem Çankırı'mıza hem de ülkemize önemli bir turizm katkısı sağlamaktır" dedi.

SAĞLIK TURİZMİ İÇİN DE ÖNEM TAŞIYOR

Başkan Dinç, tuz mağarasının kültür turizmi yanında sağlık turizmi açısından da büyük bir önem taşıdığını belirterek, "Özellikle astım tedavisinde Avrupa'daki örneklerinin yanı sıra Azerbaycan'nın Nahcivan Özerk bölgesindeki tuz madeni astım tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Çankırı Tuz Mağarası'nı sağlık turizmi açısından da değerlendirmek mümkün. Firma sahipleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kendileri de kente gelebilecek turizm yatırımcılarına her türlü kolaylığı sağlayabileceklerini ifade ediyor. Ancak biz de Çankırı Valiliği ile birlikte burayı turizme açmak için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.

Radikal