AYDINPOST HABER SERVİSİ- Mehmet Özçakır bildirdi

Aydın-İzmir demiryolu revize edildi fakat tarihi istasyon yapıları unutuldu.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 10 ay onarımı süren Türkiye"nin ilk demiryolu hattı olarak 1860 yılında hizmete açılan Aydın-İzmir Demiryolunun kenarındaki istasyon yapıları ve lojmanların restore edilmesi unutuldu.

Tren yolu güzergahı üzerinde incelemelerde bulunan Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği 2. Başkanı ve İnşaat Mühendisi Mehmet Özçakır, "Demiryolu ile aynı yıllarda yapılan taş duvarlı tarihi yapılar, metruk ve kaderine terk edilmiş bir halde sonlarını bekliyor. Oysa 150 yıllık bu yapılar küçük birer demiryolu butik müzesi olarak değerlendirebileceği gibi lojman veya başka bir amaçla da değerlendirilebilir. Selçuk ilçesine bağlı Çamlık köyünde özel bir girişimci tarafından açılan Demiryolu müzesi çevremizin ilgi çeken bir merkezi halinde turizme büyük hizmet vermektedir” diye konuştu.

Yapıldığı 150 yıldan bu yana ayakta duran bu nostaljik istasyon yapıları ve lojmanlar halen ahır ve samanlık olarak kullanılmakta olup, beş on bin lira gibi küçük ödeneklerle hayata ve kültürümüze kazandırabilmemiz mümkün olduğunu belirten Özçakır, “Demiryollarının yenilenmesi için Onlarca milyon liraları kaynak olarak bulan DDY"nin bu konuya ilgi göstereceğini umuyoruz. Çünkü bu istasyon ve lojman yapıları korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillidir” dedi.