Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan ve Türklerin ilk açık hava namazgahı olduğu bildirilen ''Azepler Namazgahı''nın duvarlarına yazılan çirkin yazılar, burayı ziyarete gelenlerin tepkisini çekiyor.

Fener Meydanı'nda, 1407 yılında Hacı Paşaoğlu İskender Bey tarafından sefere çıkan deniz tüfekçi erleri için yaptırıldığı belirtilen namazgahın duvarlarına, kimliği belirsiz kişilerce çeşitli yazılar yazıldı.

Çanakkale Boğazı'nın kıyısında yer alan, konumu ve güzel mimarisiyle dikkati çeken Azepler Namazgahı'nı ziyarete gelen turistler, tarihi yapının duvarlarındaki ''Cemre, Talip ve Hüseyin'' yazılarından ve bakımsızlığından şikayetçi. Vatandaşlar, duvardaki yazıların, ata yadigarı namazgaha yakışmadığını ve yetkililerin bir an önce buranın korunması için gerekli tedbirleri alması gerektiğini ifade ediyor.

İlçe Müftülüğü yetkilileri, namazgahın sorumluluğunun Vakıflar Bölge Müdürlüğünde olduğunu, bu nedenle kendilerinin herhangi bir şey yapamadıklarını bildirdi.

Azepler Namazgahı'nın duvarlarındaki yazılar ve çevresinin bakımsızlığı konusunda ilgili kurumlara bilgi aktardıklarını belirten müftülük yetkilileri, bundan kendilerinin de rahatsızlık duyduklarını ifade ettiler.

-AZEPLER NAMAZGAHI-

Gelibolu Belediyesi'nin internet sitesinde, Azepler Namazgahı'na ilişkin şu bilgilere yer veriliyor:

''Bu tür yapıların en görkemlisi, en güzeli olarak nitelendirilmektedir 12,50x10,00 metre ölçülerinde, üstü açık çevresi korkuluklu bir ana mekan biçimindedir. Biri külahlı, öbürü açık iki minberi, mermerden mihrabı vardır. Mihrabın yanlarında süslü pencereler bulunmaktadır. Yazıtlı kapısı, dilimli ve Rumi süslemedir. Mihrap mermerden bir niş içindedir.

Gelibolu'da boğaz ve Marmaraya karşı geniş bir alan olan Fener Meydanında bir açık hava cami olan namazgah, 1407 yılında Hacı Paşaoğlu İskender Bey tarafından inşa edilmiştir. Sefere çıkan deniz tüfekçi erleri için yaptırılmıştır. Azaplar sefere çıkacakları zaman toplu halde burada namaz kılarlardı.''