Kuşadalı Mimar Mine Şavkay tarafından belediye desteğiyle geliştirilen ve yaşama geçirilen proje ilk meyvelerini verdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Teship Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanlığınca Kuşadası"nda geçen yıl başlatılan çalışmalar ile, tarihi Kuşadası evleri tek tek taranarak, mimarimizdeki bezeme ve süslemeler ile cephe motifleri tespit edildi. Kuşadası mimarisinin en önemli desenleri arşivlendi ve çeşitli grafik çalışmaları ile Kuşadası ile ilgili her türlü tanıtım ürününde kullanılmak üzere hazırlandı. Ayrıca, Kuşadası geçmiş kültürünü en iyi tanımlayacak hazinelerden biri olan Adalızade Kabristanında bulunan, çok değerli mezar taşları fotoğraflandı, tercüme edildi ve tarihe ışık tutması için arşivlendi.
Bu arada, geçen yıl ve bu yıl yapılan çalışmalar, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Mimar-Restoratör Ayşe Çetin tarafından düzenlenen sunum ile tanıtıldı. Kuşadası Belediye Meclis salonunda yapılan sunum, katılımcıların büyük beğenisini topladı. Çalışmaları hakkında bilgi veren Mimar- Restoratör Ayşe Çetin, Kuşadası"na çok önemli iki arşiv kazandırdıkları için çok mutlu olduklarını söyledi. Çok başarılı bir çalışma ortaya konulduğunu kaydeden Çetin, “Çalışmalarımızı gelecek yıl da sürdürmeyi düşünüyoruz. Şimdiye kadar hazırladığımız belgeleri, kitap haline getirilmesi ve araştırmacılar ile Kuşadası halkı ile paylaşılması için Belediyemize teslim edeceğiz. Kuşadası Belediyesinin kültüre verdiği değeri takdir ediyor ve bu tür çalışmaların devam etmesini diliyoruz” dedi.
Öte yandan, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, yapılan çalışmanın çok önemli olduğunu belirterek “Geçmişimizi, tarihin tanıklığına bırakacak çalışmalarımızın bir parçası olan bu proje bizi çok mutlu etti. Bu projenin gerçekleşmesinde önemli payı olan hemşehrimiz Mimar Sayın Mine Şavkay"a, Sayın Ayşe Çetin hocamız başta olmak üzere Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü öğretim üyelerine ve projede emeği geçen öğrencilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.