Konuya ilişkin açıklamada bulunan Aydın Eski eserleri Sevenler Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Özçakır, söz konusu yapıların Koruma Amaçlı İmar Planı içinde yer aldığı söyledi. Bir çoğunun parsel bazında tescilli yapı olduğundan proje ve onay alınamadan onarım yapılamadığına işaret eden Özçakır, birden fazla mirasçısının bir araya gelememesi nedeniyle satışının da yapılamaması nedeniyle atıl durumda beklediği belirtti.

Aydın’da tarihi eserlere olan duyarlılığın az da olsa bilincine varıldığı ancak kurtarılmayı bekleyen onlarca yapının var olduğunu belirten Özçakır, “Dernek olarak bu konak ve yapılardan en az bir tanesini Aydına Kent Müzesi ve Konuk Evi olarak kazandırmağa yönelik çalışmalarımız semeresini verdi. AYTO Kültür Evinin açılması ile Milli Aydın Bankası ve Taşdöner (Hisar ) Sinemasının Aydın belediyesince kamulaştırılması ne kadar sevindirici bir gelişme ise de yerel yönetimlerin henüz yapacak çok işleri var. Bu tarihi ev ve konakların sahipleri ise çok duyarlı değiller.Çine Yenipazar,Karacasu ilçelerimizde buna benzer örnek evler belediyelerce ve yerel yönetimlerce kamulaştırılarak restore edildi ve Turizme açıldı.Kütahya,Balıkesir ve Muğla gibi yöremiz illerinde kültüre ve sanata duyarlı yerel yöneticiler sayesinde geçmişimizin günümüze kazandırıldı.Bizde dernek olarak Aydında böyle bir konağın kamulaştırılmasını her ortamda gündeme getiriyoruz.Hatta dernek olarak içinin tanıtım eserleri ile doldurmaya ve bakımını işletilmesini de gönüllü olarak üstlenmek istiyoruz” dedi.

Tarihi binaların görüntü kirliliğinin yanında kötü amaçla kullanıldığını savunan Özçakır, “Aydın’da karanlık kaderine terke dilmiş ve kurtarılmayı bekleyen yapılar hem görüntü kirliliğine neden olduğu gibi, evsizlerinde konaklama yeri olmakta, suç noktaları ve çöplük olarak kullanılmaktadır. En azından hayırseverlerin ve işadamlarının bir ikisini alıp şirketlerinin merkezi veya prestij idare binaları olarak da kullanılabilecek bu yapılar restore edilerek hizmete alınmazsa bu şekilde kalmaya devam edecek” diye konuştu.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png