Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, diasporanın baskılarına aldırmayarak dün iade-i ziyarette bulundu. Zürih'teki tarihi imzayı ve ziyareti değerlendiren Gül, “Tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Zürih'teki tarihi protokolden hemen sonra gelen ziyaretini çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Gül, “Tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz. Böylesine tarih yapmak bir günden ertesi güne mümkün olmuyor” dedi.

MOSKOVA'DAN GELDİ

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye ve Ermenistan milli takımları arasında oynanan futbol maçını izlemek üzere temaslarda bulunduğu Moskova'dan doğrudan Bursa'ya geldi.

Konuk Cumhurbaşkanı Sarkisyan'la birlikte tarihi protokole imza atan Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan da Türkiye'ye geldi. Sarkisyan'ı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve diğer yetkililer karşıladı.

Konuk Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Ermenistan takımına moral ziyareti yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Gül ile görüşeceği Almira Oteli'ne geçti. Gül ve Sarkisyan, otelin girişinde tokalaşarak, Ermeni ve Türk bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

BÖLGE İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ

Heyetler arası görüşmelerde Cumhurbaşkanı Gül, son bir yıl içinde çok büyük adımlar atıldığını, hukuki bir zemin hazırlandığını, imzalanmış belgeler olduğunu belirterek, 'Böylesine tarih yapmak bir günden ertesi güne mümkün olmuyor. Bu bir süreçtir. Nitekim, bu sürecin içinden geçerek zor meseleleri de ancak bu süreç içinde çözebileceğimizi beraberce gördük' dediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Sarkisyan da geçilen süreçte atılan adımların önemine dikkati çekerek, özellikle 31 Ağustostan sonra başlayan bilgilendirme sürecinde büyük zorluklarla karşılaştığını, bu zorluklara göğüs gererek bilgilendirmeyi tamamladığını aktardı.

Görüşmede, her iki cumhurbaşkanının 'atılan adımın sadece iki ülkenin halkları için değil, aynı zamanda bölge için de önemli gelişmelere sahne olmasını beklediklerini vurguladıkları' aktarıldı.

Swaroski taşlı koltukta izlediler

Maçı birlikte seyreden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan için, Bursalı bir firma tarafından, Swarovski'nin kristal taşlarıyla süslü bir koltuk takımı hazırladı. Firma sahibi Süleyman Kara, iki tekli, bir ikili koltuktan oluşan oturma grubunun, tamamen el işçiliğiyle hazırlandığını belirterek şu bilgileri verdi: “Büyük ölçüde yapımında rugan deri kullanılan koltuğu, Swarovski'nin taşlarıyla süsledik. Oturulan yerleri ise kadifeyle kapladık. Koltukların ayakları ise lake. İmalat sırasında en iyi malzemeler kullanıldı. Hiçbir masraftan kaçınılmadı. Koltuk takımının toplam değeri 10 bin doları buldu.” Kara, “Koltuk takımı için para aldınız mı?” yönündeki soruya, “Hayır, para talebinde bulunmadık. Biz, gelen talep doğrultusunda koltuğu hazırladık. Bunu, geri almak için de yapmadık” cevabını verdi.


Ermenistanlı gazeteciler İstanbul'da

Uluslararası Hrant Dink Vakfı ile Heinrich Böll Stiftung Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği Türkiye-Ermenistan Gazeteci Diyalog Projesi'nin ikinci ayağı için Ermenistanlı 9 gazeteci İstanbul'a geldi. Dün, Dink davasını izleyen gazeteciler, dün de Jamanak Gazetesi Yayın Yönetmeni Ara Koçunyan ile biraraya geldiler. Türkiye'deki Ermeni basınının tarihi hakkında bilgi alan gazeteciler, Türk gazetecilerle buluştular. Bazı gazetelerde incelemelerde bulunan Ermenistanlı gazeteciler, daha sonra Bursa'ya hareket ettiler. Kervansaray Oteli'ndeki çalıştaya katılan gazeteciler, maçtan önce de sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundular.

Beyaz güvercin uçuruldu

Bursa Atatürk Stadı'nda onlarca beyaz güvercin uçurulurken, uyarılara rağmen Ermenistan Milli Marşı söylenirken taraftarlar ıslıkladılar. Az sayıda Ermeni taraftar Türk taraftarlarla yanyana otrurken aynı yerde Türkiye ve Ermenistan bayrakları açıldı.

Gül ve Sarkisyan, maçın başlamasına beş dakika kala stada geldi. Şeref tribününde kendileri için özel hazırlanan koltuklara oturan iki ülkenin başkanları maçı birlikte izlediler. Maçtan sonra Sarkisyan, Gül'ü tebrik etti. Gül de, otelde konuğu onuruna bir resepsiyon verdi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki tarihi protokolün imza törenine ev sahipliği yapan İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy Rey de, milli takımlar arasında oynan maçı izlemek üzere Bursa'ya geldi./yeni şafak