Dünyada tarımın ilk yapıldığı bölge olarak da öne çıkan höyükte bu yıl ilk defa Neolitik Erken Dönemi ile ilgili kazılar yapılacağı açıklandı.
İtalya'nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsabella Caneva başkanlığında gerçekleştirilecek olan bu yılki kazıların da 5 ayrı noktada sürdürüleceği belirtildi. Lecce Üniversitesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen kazılarda 5'i işçi olmak üzere toplam 32 kişilik bir ekibin görev yapacağı kaydedildi. Bu hafta höyükte temizlik çalışmaları yapılırken, asıl kazılarınsa 27 Temmuz Pazartesi günü başlatılacağı açıklandı.
Yumuktepe'nin M.Ö. 7000'li yıllarda başlayan, M.S. 1100 yılına kadar devam eden çok uzun ve kesintisiz bir yerleşim bölgesi olduğuna dikkat çeken Kazı Başkanı Prof. Dr. İsabella Caneva, bu nedenle de her yıl höyüğün değişik tabakalarında kazı çalışmalarında bulunduklarını anlattı. Bu yıl kazıların ağırlıklı olarak Erken Neolitik Dönem'de gerçekleştirileceğinin altını çizen İsabella Caneva, bunun yanında Kalkolitik, Hitit ve Bizans ile birlikte Orta Çağ dönemlerinde de çalışmalarda bulunacaklarını
söyledi.
Erken Neolitik Döneme ait M.Ö. 6500'li yılların tabakalarında bu yıl ilk defa kazı yapacaklarını ve neyle karşılaşacaklarını da bilmediğini ifade eden Caneva, "O dönemlerde bölgede herhangi bir mimari yapı yoktu. Bu nedenle de herhangi bir mimari yapılma karşılaşmayı da beklemiyoruz. Ancak o dönemin izlerini taşıyan evlere ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Her kazıda yeni bulgulara ulaştıklarını ve bu durumun da kendilerini heyecanlandırdığının altını çizen Caneva, geçtiğimiz yıl yapılan kazılarda bulunan ve Hitit Dönemi'ne ait surların, bölgeyle ilgili kendilerine çok önemli ipuçları verdiğini dile getirdi. Bu yıl daha geniş bir alanda kazılarda bulunacakları bilgisini de veren Caneva, bu noktada da desteğe ihtiyaçları olduklarının altını çizdi.

YUMUKTEPE HÖYÜĞÜ HAKKINDA
Yumuktepe Höyüğü'ndeki ilk kazı çalışmaları 1936-1937 yılları arasında İngiliz arkeolog Jhon Garstang başkanlığında başlatıldı. İkinci Dünya Savaşı ile birlikte ara verilen kazılara, 1946'da yeniden başlandı ve 1947 yılında sonuçlandırıldı. 1992 yılında hazırlanan ve 1993 yılında başlatılan 'Yumuktepe Arkeolojik Kazısı' çalışmaları da her yaz düzenli bir şekilde sürdürülüyor.
Mersin'in atası olan Yumuktepe, 9 bin yıl önce höyüğün çekirdek tabakasını oluşturan Neolitik çiftçiler tarafından oluşturuldu. Ardından gelen yerleşimlerle tepe zaman içerisinde 23 metre yükseldi. Teraslı evle, önceki kalıntıların üzerine yollar inşa edildi ve böylece tabakalanma daha karmaşık bir hal aldı. Uygun konumunu, doğal kaynaklara ve ticaret olanaklarına borçlu olan yerleşim bölgesi, Orta Çağ'a kadar kesintisiz iskan edildi ve Anadolu platosu, Doğu Akdeniz ve diğer Akdeniz ülkeleriyle
ilişkisini sürdürdü.