98 seçkin üyeden oluşan grupta fotoğraflarla tarih dokümantasyonları paylaşılıyor.
Aydınlı biyoloji öğretmeni Rahmi Yaman ile Aydınlı Tarihçi Hilmi Anaç tarafından kurulan grupta özellikle Ege ağırlıklı fotoğraflar paylaşılıyor. Grup yöneticilerinin Aydınlı olması nedeniyle grupta daha çok Aydın’ın fotoğraflarına rastlanıyor. Genelde Osmanlı ve yabancı kaynaklardan elde edilen fotoğraflarda yazan yazıları Osmanlıca, Fransızca ve İngilizce bilen Hilmi Anaç tercüme ederek, fotoğrafların tarihini ve konusunu çözüyor.
Aydın Ticaret Lisesi ve Osmangazi Ticaret Meslek Lisesi’nde biyoloji öğretmenliği yapan Rahmi Yaman, genel kültürü yüksek insanlar için bu grubu kurduklarını belirtti. Tarihi fotoğrafların hobisi olduğunu belirten Yaman, “Entelektüel seviyesi yüksek olan insanların yorumu farklı oluyor” dedi.
FOTOĞRAFLARI İLGİNÇ YOLLARDAN ELDE EDİYORLAR
Fotoğrafların bazılarını internet üzerinde satış yapan müzayede sitelerinden elde ettiklerini kaydeden Yaman, “Bazı fotoğrafları tarih kitaplarından, bazı fotoğrafları dergilerden taratıyoruz. Amerikan Kongre Kütüphanesi’nin arşivinden de yararlandık. Hatta bazı fotoğrafları elde edebilmek için bugünün Irak haritasını çizen İngiliz Ajan Gertrude Bell’in arşivinden bile yararlandık. Kendisi 1908’de Aydın’a gelmiş” diye konuştu.
Genelde yabancı kaynakları kullanmak zorundaklarını kaydeden Yaman, “Türk kaynakların zayıf olduğu düşünülemez. O zamanlar fotoğraf demek ileri teknoloji demek. Fotoğrafçılık ise yüksek teknolojiye sahip olmak demek. Bu teknoloji de genelde yabancıların elindeymiş.” ifadelerini kullandı.
Yaman, genelde 90-120 yıllık fotoğrafları paylaştıklarını sözlerine ekledi.
20111118ay486059_03.jpg