NTV'de Yekta Kopan ve Burcu Esmersoy'un sundukları 'Yaz Gecesi Şovu' programının konuğu olan Yazar Buket Uzuner, dünyayı gezerken edindiği görüşlerini izleyenlerle paylaştı.

Burslu olarak eğitim almaya gittiği ülkelerde ve sonrasında yaptığı seyahatlerde çok farklı ülkelerden farklı insanları tanıma olanağına kavuşan Buket Uzuner, aslında sınırların hiç bir anlamı olmadığı düşüncesinde.

Okullarda okutulan tarihin, ülkeleri ve insanları birbirlerine düşman ettiğini söyleyen Uzuner, "Bütün dünyada tarih kitaplarının aslında bizlere, gençlere, çocuklara düşmanlığı öğrettiğini, çok dikkatle bakarsak görürüz. Tarih, komşularımızın ne kadar kötü, bizim ne kadar iyi ve uygarlığı dünyaya yaymaya çalışan, hep işgal edilen ama bizim hep fethettiğimizle doludur" diyerek Norveç'teki Viking tarihinde de Yunanlılar'da da aynen bu şekilde olduğunu vurguladı.

SINIRLARI İNSANLAR UYDURDU

Tarih kitaplarının kaldırılmasıyla aslında sınırların da görülmeyeceğini ifade eden Buket Uzuner, "Aslında tarih kitapları kalksa düşmanlık da kalkacak" dedi.

Onun yerine ilkokul ve liselerde kültür tarihi derslerinin konması gerektiğini söyleyen Buket Uzuner, "Biz aslında Araplar'la ve Yunanlılar'la ne kadar benzediğimizi öğrenmeliyiz. Birbirimizi nasıl kestiğimizi değil. O zaman zaten sınırların olmadığını göreceğiz. Sınırlar zaten insanların uydurdukları bir şey" açıklamasını yaptı.

DÜŞMANLIK HER YERDE AYNI

Taş devrinde sınırların olmadığını söyleyen Buket Uzuner, bunun insanların uydurması olduğunu ifade ederek "Tarih dersinin kaldırılmasıyla dünyada o kadar çok şeyin değişeceğine inanıyorum ki. Seyahat etmek insanın öteki olmadığını anlaması yolunda çok önemli bir gelişme. Seyahat eden insan başka birisi olarak dönüyor. Turist olarak da gitse 'Onlar da böyleymiş abi' diyerek başlıyor oturup konuştuğunda gittiği herhangi bir şehri, ülkeyi anlattığında" dedi.

Uzuner, başka ülkelerdeki insanların da aslında kendinden farklı olmadığını gören insanın, bu sayede o insanlara kıymaktan da çekineceğini söyledi.

Ülkelerin komşularına olan düşmanlıklarının her yerde aynı olduğunu belirten Buket Uzuner, "Mesela biz Vikingler'e düşmanlık duymuyoruz. O kadar uzakta ki bize....Aynı şekilde Norveçliler de o kadar düşman ki İsveçliler'e" diyerek aslında savaşların altında silah satımının olduğunu vurgulayarak tarihin çok düşmanlık aşılayan dersler olduğunu ve kesinlikle kaldırılması gerektiğini söyledi.

Uzuner, "Bir gün insanlar bunu farkedecekler" diye konuştu.

(Televizyon Gazetesi)