Türkiye"nin, Avrupa Baharat Birliği"nde tek tedarikçi ülke olduğunu belirten Avrupa Baharat Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Genel Kurul Toplantısı sonrasında Avrupa Baharat Birliği ile ilgili bilgi verdi.
Avrupa Baharat Birliği Genel Kurulu"na dünyanın en büyük baharat ithalatçılarının arasında bulunduğu 150 ithalatçı firma temsilcisinin Türkiye"ye geleceğini anlatan Tarakçıoğlu, “Baharat sektöründe hasat öncesine denk geldiği için ithalatçıları hem son derece gelişmiş teknoloji ile üretim yapan işletmelerimizde ağırlayacağız, hem de tarlada defne, kekik, adaçayı, rezene, anason üretimini gözlemleme imkanı sunacağız” diye konuştu.
Türkiye"de, odun dışı orman ürünleri ihracat merkezinin Ege Bölgesi olduğunu belirten Tarakçıoğlu şöyle devam etti; “Bugün Türkiye 150 milyon dolar civarında odun dışı orman ürünleri ihracatı gerçekleştiriyor. İspanya'nın 2 milyar dolar odun dışı orman ürünleri ihracatı var. Biz de 2023 yılında 2 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefi yakalamak için ürünleri işleyip katma değerini artırmalıyız. Örneğin defneyi 3 dolara satmak yerine yağını çıkarıp, parfüm yapıp, sabun yapıp 3 dolar yerine 80 dolara sattığımız zaman bu ihracat rakamına ulaşacağız''
Türkiye"nin halen dünyada üçüncü dünya ülkesi gibi algılandığına işaret eden Tarakçıoğlu, ''Bu toplantı sektörümüz için motivasyon kaynağı olacak. Bazı firmalar Türkiye'yi halen üçüncü dünya ülkesi biliyorlar. Bu ziyaretlerinde işletmelerin standartlarının ne kadar yüksek olduğunu görecekler. ISO ve HACCP belgesine sahip olduğuna bire bir şahit olacaklar. Hindistan dünyanın en büyük tedarikçisi olmasına rağmen işletme standartları çok düşük. Türkiye"deki işletmeler dünyanın en gelişmiş işletmeleri. Bu işletmeleri dünyanın büyük ithalatçılarına göstermek istiyoruz” dedi.
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu"nda Nurettin Tarakçıoğlu 30 oyla tekrar başkanlığa seçilirken yönetim kurulunda şu isimler yer aldı; ''Nelson Arditi, Doğan Yağcı, Latif Özbek, Müjdat Kemer, Levent Dolmen, Ersin Tezol, Tayfur Akın, Ferit Kora, Celil Türer ve Özgür Mineliler." -iha