Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tapu hizmetlerini daha etkin, hızlı ve güvenli bir şekilde elektronik ortamda sunmaya devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla hem vatandaş memnuniyetinin artırılması ve hem de kurumların personel iş yükünün azaltılması amacıyla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde yeni çalışmalar sürdürülüyor. Yeni yılda uygulamasına başlanacak e-ipotek ile tapu müdürlüklerinde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, Ordu Yardımlaşma Kurumu, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankasının zirai kredilerine ilişkin düzenlenen onama ipotek işlemlerinde taşınmaz malikinin tapu müdürlüğüne müracaatına gerek kalmadan, elektronik ortam üzerinden ilgili kurumun talebiyle işlemler gerçekleşecek.

E-haciz uygulamasıyla 2015'te, kamu ve icrai haciz taleplerinin elektronik ortam üzerinden gönderilmesiyle işlemler daha hızlı, etkin ve güvenli bir şekilde karşılanacak. Gelecek yıl teknolojiyle beraber güvenli bir şekilde sanal post sistemi kullanılarak kredi kartıyla tapu harç ve döner sermaye ücretleri ödenebilecek, banka ve ATM'lerde sıra beklemenin önüne geçilerek zaman kaybı azaltılacak.

TKGM tarafından gerçekleştirilen mülkiyet hakkının devrini içeren alım satım işlemlerinde, alıcı ve satıcının birlikte protokol imzalanan TAKASBANK'tan talep etmesi halinde, alım satım bedelinin güvenli bir yöntemle el değiştirmesini sağlamak için, satış bedellerinin TAKASBANK aracılığıyla ödenmesi düzenlendi ve 2015 yılı içerisinde uygulamaya geçilecek.

Mesajla bilgilendirilerek e-tahsilat işlemi yapılıyor

Alo 181 Çağrı Merkezi üzerinden 7 gün 24 saat, tapu ve kadastro işlemleriyle ilgili bilgi alımının yanı sıra tapu işlemleri için müdürlüklerde başvuru sırası beklemeden çağrı merkezinden telefonla, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün internet sitesi üzerinden ise online randevu alınabiliyor.

Yetki Alanı Dışı Tapu İşlemleri uygulamasıyla tapu işlemlerinin taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğü dışında ilgililerine, uygun herhangi bir tapu müdürlüğünden karşılanması mümkün hale getirildi. Tapu müdürlüklerinde, işlem harç ve döner sermaye ücretleri ile bilgilendirme SMS yoluyla yapılarak, e-tahsilat işlemi gerçekleştiriliyor.

Tapu müdürlüklerine işlemler sırasında veya e-devlet üzerinden cep telefonu bilgilerinin doğru ve eksiksiz bildirilmesi durumunda, tapu müdürlüklerinde taşınmaza yönelik herhangi bir işlem gerçekleştirilmesi halinde cep telefonuna bilgi mesajı gönderiliyor. E-ipotek terkini ile terkin işlemlerinin, elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilmesi amacıyla ilgililerin banka ve tapu müdürlükleri arasında evrak takibinin önüne geçilerek, işlemlerin ilgilisine gerek kalmadan elektronik ortam üzerinden karşılanması için yaygınlaştırma çalışmaları devam ediyor.

E-arşiv uygulamasıyla da yetki alanı tapu işlemleri ve diğer tapu işlemlerine ilişkin belgelere kolay ve hızlı ulaşımın yanında, e-devlet sürecine entegre olmak, e-sicil çalışmalarını tamamlamak, iş yükünü azaltmak, sahteciliklerin önüne geçmek, daha kısa zamanda daha kaliteli hizmet sunmak, elektronik iletişim ile işlemleri kesintisiz ve güvenli bir şekilde karşılama hedeflendi.