Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,kamuoyunda kötü bir şöhreti olan tapu dairelerindeki rüşvetin önlenmesi için ilginç bir öneri getirdi.


Bayraktar, rüşvet olaylarının kökten çözümü için "Rüşveti yiyeni ya hapse atacaksın ya da aldığı rüşveti yedireceksiniz" dedi.

Bakan Bayraktar, tapu müdürleriyle bir toplantı yaptığına dikkat çekerek "Tapuya yönelik imajın değişmesi gerekir. Vatandaşın 'tapuda işinizi yaptırmak için açık çekmeceyi görmeniz gerekir' algısının değişmesi şart. Tapu müdürlerinin tamamı üniversite mezunu, bulundukları illerde, bir savcı, kaymakam, hakim kadar itibarları olması gerekir. Ama şu anda mahkeme mübaşiri gibi algılanıyorlar. Tapunun halkın üzerindeki değeri çok kıymetlidir. Tapu gibi adamlar olmasınız" uyarısı yaptığını kaydetti.

Tapuda önemli değişiklikler yapıldığını, döner sermayeden pay aktarıldığına dikkat çeken Bayraktar, "Yüzde 70'lere varan rüşvet sorunu vardı, alınan önlemlerle bunu yüzde 30-40 seviyesine indirdik ama alınacak daha fazla yolumuz var" dedi. Bayraktar'ın rüşvete karşı önerisi ise şöyle: "Bir musibet, bin nasihatten daha evladır. Rüşvet alanı ya hapse atacaksınız, ya da aldığı rüşveti yedireceksiniz! 4 Murat'ın döneminde anlatılan bir hikâye vardır. 4. Murat, hekimbaşının enfiye kullandığını tespit etmiş. Hekimbaşına bunu sormuş 'yok, haşa' cevabını almış. Askerlerine üzerini arattığında enfiye ortaya çıkmış. Hekimbaşı bu kez de 'bunlar iyileşmek için ilaç' deyince 4. Murat, 'o zaman o ilacın hepsini içeceksin, derdine derman olur" demiş. Adam hepsini içmiş ve ölmüş.... Bence rüşvet yiyene de aynı muameleyi yapmak gerekir.

'Git bakanına şikâyet et'

Bayraktar, rüşvet konusunda vatandaşlardan şikâyet geldiğini, bir tapu memurunun vatandaşın birine 'git bakanına şikâyet et' dediğini ifade ederek, ihbarları değerlendirip müfettiş gönderdiklerini söyledi. Şikâyetlerin daha çok rantın yüksek olduğu yerlerden geldiğini belirten Bayraktar, "Şikâyet müessesesi çok önemli. Bakıyorsunuz şikâyet edenlerin çoğu ismini bile bildirmiyor. Bazen şikâyet eden en büyük hırsız çıkıyor. Yanlış bir iş yapılmasını istiyor, karşılığında yüksek rüşvet istenince şikâyet ediyor. Bu adam da en az rüşvet isteyen kadar suçlu" dedi. Bayraktar, dürüst vatandaşların ise isimlerini vererek şikâyette bulunduklarını kaydetti.