Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Taşınmaza Yönelik Aracılık Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Tapu Müdürlüklerinde taşınmaza yönelik aracılık faaliyetlerini yürütecek ve tapu işlerine aracılık edenlere lisans verilecek. Aracılar; Tapu ve Kadastro taşra birimlerinin tapu sicilini ilgilendiren iş ve işlemlerine yönelik aracılık faaliyetlerini yürütecekler. Aracılar en az 2 yıllık yükseköğretim kurumu mezunu ve lisans sınavında başarılı olması gerekiyor.

Tapu işlemlerine yönelik aracılık faaliyetlerini yürüten lisanslı tapu iş ve işlemleri aracısı, işlemler için iş sahipleri ile sözleşme imzalayarak, çalışma yürütecek. Bu durumda, Aracılar, taşınmazlar ile ilgili mülkiyeti devir borcu doğuran sözleşmelerin düzenlenmesi ve taşınmazlar üzerinde sınırlı ayni ve şahsi hakların tesisi, terkini ve düzeltme işlemlerinin hazırlık işlerini yürütecek ve bu işlemlere aracılık edecek. Tapu işlemlerine aracılık edenler, kimlik belgesini ve hizmet sözleşmesini ibraz edecek ve harç, döner sermaye ücreti ve benzeri giderleri ödemek kaydı ile yürüteceği işler için gerekli olan bilgi ve belgeleri temin etmeye yetkili olacak. Bu belgelerin temininde güvenli elektronik yöntemler de kullanılabilecek. Tapu işlemlerine aracılık edenler, Tapu Müdürlüklerine ibraz ettikleri her türlü belgenin gerçeğe uygun olmasından ve istemde bulunanların hak sahibi olduğunun tespitinden sorumlu olacak. Tapu işlemlerine aracılık edenler, Tapu Müdürlüklerinde aracılık ettiği işlemlere yönelik düzenlenecek resmi senet veya tescil/terkin istem belgesini "aracılık eden" sıfatıyla imzalayabilecek.

Aracılık lisansına sahip olanlar, emlakçılık kapsamına giren faaliyetleri yürütemeyecekler. Lisans sahibi hariç, hak sahibi veya temsilcisi tarafından Noterlik Kanununa göre düzenlenen vekaletnameyle verilmiş yetki bulunmaksızın Tapu Müdürlüklerinde iş takibi yapılması veya aracılık faaliyetlerinde bulunulması yasak.

Aracı lisans sahibinin hizmeti karşılığında alacağı ücreti gösteren asgari ücret tarifesi, her yıl Ocak ayının ilk haftası içerisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlük tarafından belirlenecek.

ARACI YEMİNİ

Aracı lisans sınavında başarılı olarak sicil alanlar mesleğe atılmak için şu yemini yapması gerekiyor;

"Tapu işlemlerine yönelik aracılık faaliyetlerini yerine getirirken Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, kanunlarına ve ilgili mevzuat hükümlerine, kamu hizmeti gereklerine, hazine menfaatlerine aykırı davranmayacağıma, meslek etiği ve ahlak kurallarına uyacağıma, mesleğimi tam bir bağımsızlık ve dürüstlükle yerine getireceğime, aldığım işleri dikkat ve özenle yapacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim."

Sicil kaydı yaptıran Aracılara Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, lisans belgesi, kimlik belgesi ve kaşe verilecek. Lisans belgesi ve kimlik belgesinin birer örneği lisans sahibinin sicil dosyasında veya elektronik ortamda saklanacak.