1847 yılında Mahmut Esat Efendi tarafından kadastro teşkilatının kurulduğunu belirten Aydın İl Kadastro Müdürü Ahmet Şahan, eski dönemde vergi toplamaya yönelik taşınmazların kayıt altına alınması yönünde bir çalışma olduğunu söyledi. Günümüzde Tapu Kadastronun taşınmazların sınırlarının tespiti, bunların kadastro haritalarının oluşturulması ve medeni kanunun ön gördüğü tapu sicilinin oluşturularak, devletin güvenliği altına alarak, bu kayıtları güncellediklerini belirten Şahan, “2008 yılı itibariyle Aydın"da kadastro çalışmaları yüzde 98 oranında tamamlandı. Sadece 15 köyde orman çalışmaları nedeniyle yapılamadı. Fakat çalışmalar devam ediyor ve bu köylerimizde de kadastro çalışmalarını tamamlayacağız. TEKEL eski binası kurumumuza tahsis edilmiştir. Yeni hizmet binasına en kısa süre içerisinde taşınarak, vatandaşlara daha güzel hizmetler sunacağız” dedi.
Tapu ve Kadastro Teşkilatının önemli kurumlardan bir tanesi olduğuna işaret eden Vali Cş da, “Bu kurumun hizmeti varken, önemini kavrayamadığımız, ama olmadığı zaman da, eksikliğini hissettiğimiz hizmetlerdendir. Hukuk Devleti olan bütün ülkelerde, temel meselelerden bir tanesinin mülkiyet hakkının korunabilmesidir. Mülkiyet hakkının da ancak sağlıklı bir Tapu ve Kadastro Teşkilatı varsa korunabilir. Eğer çağdaş ve uygar bir tapu kadastro hizmeti verilemiyorsa, o ülkede mülkiyet hakkının gereğince korunmasından söz etmemiz mümkün değildir. İftihar etmeliyiz ki, Türk Devleti, gerek Osmanlı döneminde, gerekse Türkiye Cumhuriyeti döneminde, Tapu Kadastro hizmetleri konusunda dünyada öncü ülkelerden birisi olmuştur ve bu konuda arşiv bilgilerine de müracaat edildiği zaman çağdaş Avrupa ülkesinde olmayan Tapu Kadastro kayıtlarımızın geçerli, güvenli bir şekilde mevcut olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Aydın"da kadastro çalışmalarının büyük ölçüde tamamladığını ifade eden Vali Coş, şunları söyledi: “Teknolojiyi de kullanarak bir başka il, ilçe veya beldede de tapu ile ilgi işlemlerini bulunduğu yerdeki müdürlüklere müracaat ederek yapabilmeleri için, devletimizin gerekli çalışmaları başlattı ve çalışmalar tamamlandığında ülkemizin herhangi bir yerinde, artık bir gayrimenkulün alım veya satış işlemlerini bulunduğunuz yerde yapabilmek mümkün hale gelecektir” iha