Alakart Aşçılar Derneği tarafından Mersin'e özgü tantuni yemeğinin tanıtımı amacıyla düzenlenen '1. Mersin Tantuni Festivali', Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Barış Meydanı'na gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsorluğunda yapılan ve geliri bu yıl Süper Lig'de mücadele edecek olan Mersin İdmanyurdu'na bırakılacak olan festival, oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Tantuni stantlarının yanı sıra yöreye özgü Yörük çadırlarının kurulduğu ve sıkma ayran ikramının yapıldığı festivalde, hediyelik eşya stantları da yer aldı. Sıcağa rağmen festivale katılan binlerce kişi, müzik eşliğinde gönüllerince eğlenme fırsatı buldu. Tanesi 1 liradan satılan tantuniden alabilmek için saatler öncesinden bilet alarak stantların önünde sıraya giren Mersinliler, festivalin şehir açısından oldukça önemli ve yararlı olduğunu söylediler.

Çeşitli gösteri gruplarının ilginç gösterilerinin de yer aldığı festivalde bazı olumsuzluklar da yaşandı. Saat 13.00'de başlaması gerekirken, protokol üyelerinin bir cenaze nedeniyle gecikmesinden dolayı ancak 14.30'da başlayabilen tantuni dağıtımı sırasında, tüp parlaması nedeniyle biri kadın 4 kişi yanarak yaralandı. Yaralılara önce olay yerinde su dökülerek müdahale edildi, ardından çağrılan ambulanslarda tedavi gördüler. Ayakta tedavi gören yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

GREVDEKİ CAM İŞÇİLERİYLE ARBEDE YAŞANDI

Bu arada, festivalin başlarında alana gelen grevdeki cam işçilerinin eylemi gerginliğe neden oldu. Mersin'de bir süreden beri grevde bulunan Kristal-İş Sendikası'na bağlı Cam Sanayi işçileri, Tantuni Festivali'nin yapıldığı Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Barış Meydanı'na geldi. İşçiler, festivalin başlama saatini bekleyen kalabalığın arasından geçerek sloganlar sahnenin önüne kadar ilerledi. İşçiler burada seslerini duyurmak için sahneye çıkınca gerginlik yaşandı. İşçilerle festival görevlileri arasında zaman zaman arbede yaşandı. Görevliler, işçilerin sahneden indirilmesi için güvenlik güçlerini sahneye davet etti.

Sendika temsilcisi sahnede kalabalığa hitap ederek, amaçlarının seslerini duyurmak olduğunu söyledi. Bir süre bekleyen işçiler, amaçlarına ulaştıklarını belirterek festival alanından ayrıldı. Tantuni Festivali, daha sonra protokolün konuşmaları ve müzik eşliğinde devam etti.