Hipertansiyon, ülkemizde her 4 ölümden 1’nin nedeni.
Hipertansiyon; beyin kanamasına yol açıyor, börekleri bozuyor, kalbe ciddi zarar veriyor. Türkiye’de erişkin nüfusta yaklaşık 15 milyon hipertansiyon hastası bulunuyor.
Tansiyon hastalarının yaklaşık yüzde 30-40’ında, yani çok büyük bir bölümünde ise dirençli hipertansiyon mevcut.
Üç veya daha fazla sayıda tansiyon düşürücü (anti-hipertansif) ilaca rağmen hedef kan basıncı normal değerlere dönmemesi durumu “dirençli hipertansiyon” olarak tanımlanıyor.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, ilaca dirençli hipertansiyonun tedavisinde yeni uygulanmaya başlanan “Renal denervasyon” yöntemine en az 3 hipertansiyon ilacı kullanan hastaların aday olduğunu söyledi.
Göktekin, “Böbrek damarlarının etrafında tansiyon yükselmesine neden olan otonom sinir sistemine ait sempatik sinirler bulunmaktadır. Özel bir kateter ile kasıktan girilerek, böbreklerin etrafında bulunan bu sinirler radyofrekans akımı kullanılarak tahrip edilmektedir. Renal denervasyon yönteminin uygulanması sırasında hasta uyanık kalır. İşlem yaklaşık bir saat sürmekle beraber 1-2 gün içerisinde hasta evine dönebiliyor” dedi.
Renal Denervasyon tedavisi uygulanan hastalarda uzun dönemde herhangi bir yan etki izlenmediğini belirten Ömer Göktekin, takipleri 3 yıl boyunca yapılabilen hastalarda tedaviye yanıt yüzde 100 olarak rapor edildiğini kaydetti.