Yüksek tansiyonun en önemli sebebi yanlış beslenme alışkanlıkları ve şişmanlıktır. Aşırı tuzlu yiyecekler tüketmek de tansiyonun yükselmesine neden olur. Çünkü tuz damarlarda büzücü ve kasıcı bir özellik oluşturur. Damarların büzülmesiyle de tansiyon yükselir. Stresli bir hayat, hareketsizlik, diyabet hastalığı ve genetik özellikler yine hipertansiyona neden olan faktörler arasında yer alıyor. Hipertansiyon hastaları özellikle renkli sebze ve meyve tüketimine dikkat etmelidir. Yüksek kalorili, yağlı hayvansal gıdalardan da uzak durmalıdır. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, siyah çikolatanın tansiyon üzerindeki etkisini anlattı.
SİYAH ÇİKOLATANIN SIRRI

Ökmen, “Kakaonun tansiyonu düşürdüğü, Panama açıklarındaki Kuna Adası'nda yaşayan yerlilerin şehre göç eçmesiyle ortaya çıkıyor. Kakao tüketiminin çok fazla olduğu ada yerlileri, göç etmelerinin ardından yüksek tansiyon problemiyle karşılaşıyor. Kakaoyu inceleyen bilim adamları, içinde yüksek miktarda bulunan flavanoid maddesinin tansiyonu düşürdüğünü ortaya koyuyor. Siyah çikolatayı alırken içindeki kakao oranına dikkat etmek gerekiyor. Yararlı olması için siyah çikolatadaki kakao miktarının en az % 60 ve üzeri olması gerekiyor.


Günde iki parça yeterli...


Doç.Dr. Ertan Ökmen bir de uyarıda bulunuyor: “ Yapılan araştırmalarda, kişilere günde 20 gram ve 100 gram bitter çikolata verilmiş. Her iki grubun tansiyonunda da düşme saptanmış. Ancak bu noktada kilo artışı olabilir. Hekim olarak yüksek tansiyon hastalarına günde, bar halindeki bir bitter çikolatanın iki karesini tüketmelerini öneriyoruz.