Kalp hastalığı ve ve kalp hastalıklarına bağlı yaşanan sorunlarda bir numaralı risk faktörü olan yüksek kan basıncı veya hipertansiyon, günümüzde dünya genelinde bir milyardan fazla insanı etkiliyor.

2025 yılında 1,5 milyardan fazla kişinin veya 25 yaş üstü her üç yetişkinden birinin yüksek kan basıncı sorunu olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin Türkiye’de yaptığı araştırmalar Türkiye’de 18 milyon civarında kişinin hipertansiyon sorunu olduğunu gösteriyor.

Bu kişiler arasında, her 10 kişiden sadece 6'sı bir hipertansiyon sorunu olduğunun farkındaii. 15 milyon kişi ise hayatı boyunca hipertansiyona ilişkin herhangi bir kontrol yaptırmamış ve aynı oranda insan ise hipertansiyondan şikayetçi. Fakat bu kişilerin yalnızca 9 milyonu hipertansiyonu olduğunun farkında.

Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre hipertansiyon tespit ve tedavi edilebilirse Türkiye’deki ölümlerin %25’inin önlenmesi mümkün. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü, hipertansiyonun teşhisi, kontrolü ve önlenmesi konusunda toplumu bilinçlendirme amacını taşıyor. Kan basıncınızı evde takip ederek tansiyon ölçümünü stressiz ve güvenli bir şekilde kontrol altında tutmak mükün. Gelişen yeni ürünler ve teknolojiler ise evde ölçümü daha da kolaylaştırıyor.

HERKES TANSİYONUNUN KAÇ OLDUĞNU BİLMELİ

İsviçre’nin Lozan şehrinde bulunan Üniversite Hastanesi’nin Tıp Fakültesi’nde Klinik Patofizyoloji ve Tıp Eğitimi Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Bernard Weaber konuyla ilgili olarak “Yüksek kan basıncı erken bir aşamada tespit ve tedavi edilirse, birçok kalp hastalığı önlenebilir.

Bu yüzden herkes tansiyonunun kaç olduğunu bilmeli ve düzenli olarak tansiyonunu ölçmeli. Evde kan basıncı takibi, arteryel hipertansiyonun veya yüksek kan basıncının tespit ve tedavisinde giderek daha fazla önem kazanıyor.