Buna göre, daha önce ilaç farkı ödemeyen tansiyon hastaları eczanelere tansiyon ilaçlarını almaya gittiklerinde ciddi fiyat farklarıyla karşılaşacaklar.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yaptığı değişiklik ile ilaçlarda eşdeğer grup listeleri yenilendi. İlaçların sadece bir etken madde içeren çeşidi ile etken maddenin yanında idrar söktürücü özelliği de bulunan çeşidi aynı eşdeğer grubuna alındı. Buna göre daha önce ilaç farkı ödemeyen tansiyon hastaları ilaçlarını almaya gittiklerinde ciddi fiyat farklarıyla karşılaşacaklar.

HAYATİ ÖNEME SAHİP BİRÇOK İLAÇTA FİYAT FARKI ÇIKACAK

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, düzenleme nedeniyle daha önce fiyat farkı alınmayan özellikle hayati öneme haiz birçok ilaçta fiyat farkı çıktığını belirtti. Saydan, "Örneğin tansiyon ilaçları içinde yer alan Delix 2.5 MG 28 TB'de fiyat farkı alınmaz; idrar söktürücü özelliği olan Delix Plus'da fiyat farkı alınırdı. Ancak düzenleme ile ikisi aynı gruba alındı. Artık her ikisinden de fiyat farkı alınacak" dedi.

SGK'nın farklı işlevde bulunan ilaçları gruplandırdığına işaret eden TEİS Başkanı Saydan, "Fiyat farkı ödemek istemeyen hastalara fark ödemeyecekleri benzer bir ilaç verilememekte, hastalar ve eczacılar büyük mağduriyet yaşamaktadır" dedi. Saydan şunları söyledi:

"Eşdeğer grupları değişen ilaçların, bir kısmı tek etken madde içeren, diğeri ise aynı etken madde ile diüretik yani idrar söktürücü içeren kombine ilaçlardır. Şu anda bu ilaçlar aynı gruba alınmış durumda. Bu şekilde gruplandırma bilimsel olmayıp, hazırlanan listeler farmasötik eşdeğer ilaç uygulamasına da aykırıdır. Maalesef, bu çelişkiden doğan farkları hastalara anlatmak yine eczanelerimizde bizlere düşmüştür. Defalarca, böyle değişiklikler hastalarımızın, eczacılarına duyduğu güveni yıpratmakta olduğunu ifade ettik. Bir önceki reçetesinde aldığı tansiyon ilacına fark ödemeyen hasta vatandaşlarımız sormaktadır. 'Bu fark nereden çıktı?' diyen ya da fark ödemek istemeyen veya ödeyecek parası olmayan vatandaşımız SGK'nın ödediğini 'ver' dediğinde veremiyoruz. Çünkü verecek ilaç yok. Farklı işlevde bulunan ilaçlar gruplandırılmıştır. Bilime, sağlığa, kanuna, tebliğlere aykırı, hiçbir faydası olmayan bu uygulamanın bir an önce durdurulmasını istiyoruz."

SABAH