Başkent Trablus'a 200 kilometre uzaklıkta bulunan Misrata kentinin girişindeki bir alanda toplatılan atıl durumundaki binlerce tank, iç savaş esnasında çatışmaların ne kadar şiddetli geçtiğini gösteriyor.

Tankların konuşlandırıldığı alanın sorumlusu Muhammed Ali Amr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devrik lider Muammer Kaddafi döneminde emekli albay olduğunu, iç savaş esnasında ise isyancılarla birlikte hareket ettiğini söyledi.

İç savaş esnasında yaklaşık bin 700 tankçının bulunduğunun bilindiğini kaydeden Amr, ''Şu anda elimizde bine yakın tank var. Diğer tankları da toplamaya çalışıyoruz'' dedi.

Kaddafi güçlerinin iç savaş sırasında Misrata kentini yok etmek için şehrin çevresine tankları yerleştirdiğini kaydeden Amr, şunları söyledi:
''Çoğu Libyalı olmayan askerlerine Libya halkını vurma emrini verdi. Misrata halkı yokluk içerisinde varlığını ortaya koyarak, Kaddafi güçlerine karşı dayandı. Bunun yanı sıra binlerce şehit, binlerce yaralı, binlerce de kayıp Misratalı oldu. Savaş sonrası bu tankları Misrata ve diğer illerden toplayarak belirli bir bölgede konuşlandırdık. Bundan sonra bu bölgede savaş istemiyoruz.''

Hasar görmüş ve kullanılamaz halde olan tankları hurda olarak satacaklarını, kullanılabilir olanları da Libya ordusuna kazandırmayı amaçladıklarını sözlerine ekleyen Amr, önümüzdeki dönemde çok daha güçlü bir Libya ordusunun olacağını ifade etti.