Aselsan mühendisi Hüseyin Başbilen 4 Ağustos'ta "milli tank" projesi için hazırladığı çalışmayla ilgili askeri uzmanlara brifing verecekti. Başbilen kaybolduktan üç gün sonra, 7 Ağustos 2006'da arabasında ölü bulunduğunda çantasında yer alan tank projesi de ortada yoktu.

Kuşkulu ölümleriyle gündeme gelen Aselsan mühendislerinden Hüseyin Başbilen'in cinayete kurban gitmiş olabileceği endişesi Başbilen'in üzerinde çalıştığı projeleri ve bunların akıbetini de gündeme getirdi. Ankara Adli Tıp Heyeti'nin "intihar" kanaatine itiraz eden aile Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi verdi.

KANAS UZMANI

Aselsan'da özellikle suikast silahı "kanas" üzerinde uzmanlaşan Başbilen, pekçok silahın geliştirilmesi projesinde görev aldı. Başbilen daha sonra tank üzerine çalıştı. Milli Savunma Bakanlığı, Şubat 2006'da bin adet "Yeni Nesil Tank Alımı Projesi"nden vazgeçerek, "milli tank" projesine start verince Aselsan diğer firmalar gibi çalışmalara başladı. Başbilen de bu çalışmalarda gönüllü olarak yer aldı ve tanklarla ilgili sinyalizasyon ve sofistike elekrik aksam konusunda projeler geliştirdi.

PROJESİ ÇANTADAN ÇIKMADI

Projesini tamamlayan Başbilen, 4 Ağustos 2006'daki brifing için hazırlanmaya başladı. O gün Başbilen'in yanı sıra pek çok mühendisin projesi askeri uzmanların da bulunduğu bir heyet tarafından dinlenecek ve incelenecekti. Projesini çantasına koyan Başbilen, 4 Ağustos günü sabah evden çıktı. Kendisinden bir daha haber alınamayan Başbilen, üç gün sonra arabasının içinde ölü bulundu. Hep yanında taşıdığı tank projesi ise ortada yoktu.

'SİNYAL KIRICI' OLARAK ÇALIŞTI

Kayıtlara 'intihar ettiler' diye geçen üç mühendisin ortak özelliği branşlarının elektrik sistemi olması ve "sinyal kırıcılar" üzerinde çalışmış olmaları. Üç mühendis geçmişte Aselsan'ın uzun yıllar TAİ ile birlikte geliştirmeye çalıştığı F-16 uçaklarının dost-düşman ayrımı yapmasına olanak tanıyan şifre çözümlerinde görev aldılar.

Boş çantaya savcı el koydu

Ailesi Başbilen'in üzerinde çalıştığı projeyle ilgili kağıt tomarlarının ve proje müsvettelerinin yeraldığı çantanın boş olduğunu hem jandarmaya hem de savcıya söyledi. Mahkemeye verilen itiraz dilekçesinde de detaylı olarak bu proje çalışmasından bahsedildi. Savcılığın boş çantayı diğer deliller arasında muhafaza ettiği belirtiliyor.

İKİ AYRI SİGARA
Başbilen'in arabasında kendi kullandığı sigara dışında iki sigara paketi çıktı. Paketlerin üzerinde parmak izi olmasına karşın bu izlerin kime ait olduğu da tespit edilemedi. (Haber: Ali Eyvaz/Yenişafak)