Türkiye’nin yüreğini ağzına getiren PKK’lı Mensur Güzel’in kaçırdığı İzmit Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kartepe deniz otobüsüne yapılan operasyonun detayları filmlere taş çıkartacak cinsten.

Operasyon yapan timlere kaptan köşkünün şifresini veren makinist Egemen Erdoğan ile Başmühendis Hüseyin Karahasan sıcak anları STAR’a anlattı. Teröristin yolcuların ve personelin cep telefonlarının pillerini toplarken iki telefonundan birinin pilini verip diğeri ile de polisle irtibat kurduğunu anlatan Erdoğan, “Diğer telefonun pilini vermeseydim operasyon için koordinasyon sağlayamayacaktık. Terörist beni aşağıda unutmadı ama tek kişi olduğu için beni kontrol edemedi” dedi. Başmühendis Hüseyin Karahasan ise operasyon sırasında SAT botunu radardan gören Güzel’in harekete geçmesini engellemek için, “Radardan bize yaklaşan SAT botunu görünce panikledi ama ‘Bu yakamozdur’ diyerek ikna ettik. Yoksa o panikle harekete geçebilirdi” dedi. İşte 12 saatlik operasyona yön veren kahramanların anlattıkları:

Teröriste iki cebimden birinin pilini verdim

Egemen Erdoğan: Terörist herkesin cep telefonunun pillerini topladı. Benim iki telefonum vardı. Birinin pilini verdim, ötekini göstermedim. Sonra uygun fırsatı bulunca, amirlerimi aradım. Onlara durumu anlattım. Bana, ‘Seni arayacağız, seni şu yetkili arayacak, bu yetkili arayacak, telefonunu kapatma’ dediler. Sonra ardı ardına telefonlar gelmeye başladı. Sürekli, ‘Telefonunu kapatma; arayınca açmak zorundasın’ diyorlardı. Tüm telefonlara yanıt verdim. Çok arayan vardı. Hepsiyle tek tek konuştum. O anları ancak yaşayan bilir... Bana söylenenleri yaptım. Terörist, beni aşağıda unutmadı ama tek kişi olduğu için beni kontrol edemedi. O sayede konuşabildim. Sonrasında ise yetkilerin dediklerini yaptım. İfademi de savcılığa verdim. Orda nasıl anlattıysam öyle davrandım. Kapıyı açtık, içeri girdiler...

Milli maça baktı ‘bak yenilmişsiniz’ dedi

Hüseyin Kara Hasan: Kaptan köşkünün kapısı açıktı. Yanımıza geldi. Montunun altındaki bombaları gösterdi ve “Bu gemi rehin alınmıştır” dedi. Elinde de bir buton vardı. Parmağı butonun üzerindeydi. Gemiyi yakıtımız bitene kadar sürdük. Herhangi bir talepte bulunmadı. Telefonların pillerini topladı. Bir ara milli maçın sonucunu duyduk. Kendini bizden çok ayrı gören biri gibi, ‘Bak yenilmişsiniz’ dedi. Gemi durunca yakıtımızın bittiğini söyledik. O arada kendisine İstanbul emniyetinden üst düzey yetkililerden telefon geldi. Bir saat on dakika sürdü konuşması. Terörist radardan SAT botunu gördü. Panikledi. Onu ‘Bu yakamozdur’ diyerek ikna ettik. Yoksa o panikle harekete geçebilirdi.

‘Benimle değil Kandil ile görüşün’

PKK’lı deniz korsanı Mensur Güzel’in kendisinden teslim olmasını isteyen emniyet güçlerine “Kandil isterse teslim olurum. Benim teslim olup olmayacağımı Kandil’e sorun. Kandil’le görüşün” dediği öğrenildi. Emniyet Müdürlüğü yetkililerine göre Kartepe adlı deniz otobüsünün kaçırılması son dönemde kan kaybeden PKK’nın yeniden gündeme gelmesini isteyen terör örgütünün elebaşısı Murat Karayılan’ın verdiği bir talimat ile ilgili. Yaklaşık iki hafta önce tüm güvenlik birimlerine gönderilen bir yazıda Karayılan’ın “sıradışı eylem yapın” talimatı verdiği bildirildi. Sıradışı bir eylem olan deniz otobüsünün kaçırılmasının ardından hava, deniz ve demiryollarındaki alarm seviyesi ‘kırmızıya’ çıkarıldı.

ERDİNÇ AKKOYUNLU / STAR