Diyarbakır"daki faili meçhul davasında tanık olarak ifade veren Vali Yardımcısı Bulgurlu"ya gönderilen imzasız mektupta nasıl ifade vermesi gerektiği anlatıldı. Bulgurlu mektubu mahkemeye verdi

Kayseri eski Jandarma Komutanı Emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ"ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılandığı davanın önceki günkü duruşmasında ilginç bir olay yaşandı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülen duruşmada, emekli oramiral Atilla Kıyat"ın yanı sıra dönemin Cizre Kaymakamı olan Antalya Vali Yardımcısı Osman Bulgurlu da tanık olarak dinlendi.

Bulgurlu"nun kendisine kimin tarafından gönderildiği belli olmayan ve içerisinde nasıl ifade vermesi gerektiğinin anlatıldığı bilgilerin yer aldığı bir mektubu mahkeme heyetine sunduğu öğrenildi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz"a verilen mektup, dava dosyasına konuldu.

"Duymadım, görmedim de"


“Sayın Valim, bilginize başvurulacağını düşünerek 1993-94 yıllarında Cizre"de görev yaptığınız esnada, Cizre"nin genel durumunu anlatan bazı hususları unutmuş olabileceğinizden tarafınıza iletilmesinin uygun olacağını değerlendirdik” diye başlayan mektupta, “Bilgiler Cemal Albay ile yapılan görüşmeler esnasında kendisinin belirtmiş olduğu hususlardan oluşmaktadır” yer aldı.

Mektupta, tanık Bulgurlu"dan duruşmada sorulması halinde, “İlçe Jandarma Komutanlığının sivil aracının olmadığını”, “İtirafçıların jandarmada kullanıldığını duymadığını, görmediğini”, “Yavuz, Selim hoca ve Cabbar gibi kişileri tanımadığını” ve “terör örgütü PKK"nın Kaymakamlığa yaptığı saldırıyı” söylemesi isteniliyor.

Mektupta ayrıca, “Bugün, devletin minnet borcu olması gereken kişilerin yargılandığını gördüğünde çok üzüldüğünü, bir Kaymakam olarak bunun bir komplo olduğuna inandığını, o dönem eğer Cizre"nin adım adım huzura kavuşturulmasına eğer bir isim konulacaksa en uygununun "Cizre"nin fatihi Cemal Yüzbaşıdır demek olduğunu düşündüğünü” şeklinde ifade vermesi istenmiş. Mahkeme, söz konusu mektupla ilgili olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

"Bilmiyorum" dedi


Önceki akşam sona eren duruşmada tanık olarak dinlenen Bulgurlu, iddianamede yer alan cinayet olaylarıyla ilgili bir bilgisinin olmadığını ifade ederek, “1993-1994 yılları arasında yaklaşık 10 ay boyunca Cizre"de kaymakam olarak görev yaptım. O dönemdeki sivil personelleri hatırlamıyorum” demişti. Görev yaptığı dönemdeki Cizre"nin durumu hakkında bildiklerini anlatan Bulgurlu, şunları söylemişti:

“Cizre"de o dönemde ilçe merkezi dışındaki karakollar kapalıydı. Saat 3-4"ten sonra güvenlik güçleri yürüyerek devriye görevi yapamıyordu. Panzerlerle belli saatlerde ring atılıyordu. Vatandaşların anlatıklarına göre, gece terör örgütü üyeleri silahlı bir şekilde sokaklarda dolaşıyordu. Ben defalarca silahlı saldırıya uğradım. Geceleri emniyet müdürlüğünde kalıyordum. Zırhlı araçla kaymakamlığa gidiyordum. Bana ve hükümet konağına birçok kez saldırı düzenlendi. Bana o dönemde söz konusu cinayet olaylarıyla ilgili bir şikayet gelmiş olsaydı kesinlikle işlem yapardım.” Müdahil avukatların “Sizin görev yaptığınız dönemdeki cinayet olayları hakkında bilginiz var mı?” sorusu üzerine tanık Bulgurlu, “Bu konuda hiçbir şey bilmiyorum” demişti.

Müebbet isteniyor

ŞIRNAK"ta 1993-1995 yılları arasında işlenen 23 faili meçhul cinayetten sorumlu oldukları iddiasıyla, Kayseri İl Jandarma eski Komutanı Albay Cemal Temizöz"ün de aralarında bulunduğu 7 sanık için 2 ile 9 kez arasında değişen ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası isteniyor. Sanıklar adam öldürmek ve suç işlemek için çete kurmakla suçlanıyor. Duruşmaya çok sayıda faili meçhul ailesi de mağdur olarak katılıyor. Önceki günkü duruşmada tanık olarak dinlenen emekli oramiral Atilla Kıyat da “Bu sanıklar beraat etse bile böyle bir devlet politikası yoktur demeyeceğim. Burada binlerce öldürülme olayından bahsediyorum. 1990-2000 yılları arasında yaşananlar devlet politikası değilse açıklasınlar, eğer devlet politikasıysa nasıl rahat bir şekilde uyuyorlar. Yaşananlar, birbirinden nefret eden bir neslin doğmasına neden oldu. Bu benim şahsi görüşüm” demişti.

Vatan