Başmüzakereci olarak 6. ayını dolduran Devlet Bakanı Egemen Bağış, haber ajansları, televizyonlar ve gazetelerin yöneticileriyle Ceylan Intercontinental Oteli'nde bir araya geldi.
Türkiye'nin AB sürecinde hassasiyetlerin paylaşılmasının ve diyaloğun açık olmasının önemine Bağış, AB'nin herhangi bir partinin veya iktidarın projesi olmadığını, iktidarı muhalefeti, genci yaşlısı, İstanbullusu Diyarbakırlısı, Fenerbahçelisi, Galatasaraylısı ile herkesin ortak yarınlarıyla ilgili proje olduğu söyledi. “AB'nin yolu falanca ilden geçer, filanca bölgeden geçer” söylemine inanmadığını ifade eden Bağış, “Şu 6 aylık süreçte şunu anladım ki AB süreci TBMM Genel Kurulu'ndan geçiyor” dedi. Bağış, TBMM'de iktidar ve muhalefet el ele vererek birtakım kanunları geçirebilir ve uygulamaya koyabilirse AB sürecinin hızlanacağını söyledi.

DİYALOG ÖNEMLİ

Bağış, Türkiye'nin AB sürecinde Kıbrıs konusunda eksikliği olduğu kanaatinde olmadığını ifade ederek, AB ülkelerinin Kıbrıs ile ticaret yapmasının KKTC'yi, Türkiye'nin limanlarını açmasının da Rum kesimini tanıma anlamına gelmeyeceğini söyledi. Bağış, 'KKTC ile direkt ticaret başlasın, iyiniyet görelim, biz de limanları açalım' dedi. AB sürecinde bundan sonraki fasılların da kolay olmadığını, diyaloğa açık olduklarını kaydeden Bağış, “Bir tabir vardır, 'Tango yapmak için iki kişi lazım'. Diyalog çok önemli” diye konuştu.

Kanunların çoğu geceyarısı çıkıyor

Bağış, Türkiye'nin yapması gereken çok iş olduğunu ancak muhalefete rağmen reform yapmanın kolay olmadığını söyledi. Bağış, askere sivil yargı yolunu açan kanunla ilgili eleştirileri değerlendirirken de 'TBMM saat 15.00'te çalışmaya başlıyor. Çoğu kanun gece yarısı geçiyor. Bu ilk değil. Bu yasaya sıra geldiğinde gece olmuş. Muhalefet partileri de destek vermiş, el kaldırıp oy vermiş. Sabah fikir değiştirmişler” dedi.- yenişafak