AYDINPOST ÖZEL- MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, görüşülmekte olan 463 sıra sayılı Amme alacaklarının Tahsil Usulü hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının 58. maddesi olan “ödeme emrine itirazda bulunan borçluyla” ilgili düzenlemenin 1"inci maddesi için verdikleri değişiklik önergesi hakkında mecliste bir konuşma yaptı.

Görüşülmekte olan kanun tasarısının; Amme alacaklarından Teşvik Yasası'na, sosyal güvenlik yasalarından Harçlar Kanunu'na kadar birçok kanuni değişikliğin bir arada görüşüldüğü ve mecliste torba kanun olarak AKP zihniyetine uygun bir şekilde meclis gündemine getirildiğini belirten Recep Taner “AKP Milletvekillerinin yapısı incelendiğinde aynı torba kanunlarda olduğu gibi farklı düşüncelerin bir araya getirdiği fikri bir alt yapıda karmaşık bir parti görüntüsünde bulunan AKP"nin yaşattığı günümüz ekonomisi de torba kanun ile çorbaya dönmüştür.

TOBB verilerine göre 2009 yılında kurulan şirket sayısı, 2008 yılına göre yüzde 9,9 azalmıştır. Ekonomik sıkıntılardan dolayı tasfiye olan şirket sayısında ise yüzde 15,5 artış olmuştur. AKP tarafından verilerinin sıhhatli olduğu söylenen TOBB"nin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin verilerine göre bakıldığında karşımıza çıkan bu tablonun kapanan birçok iş yerinin Ticaret Sicili Gazetesi ve ticaret sicil borçlarını ödeyemedikleri ve kapanma işlemlerini de yaptıramadığından ne kadar gerçekleri yansıttığı da tartışılır bir durumdur.

Sürekli 2002 öncesi ve 2002 sonrası kıyaslaması yapmakta olan AKP bu kıyaslamaları yaparken bazı gerçekleri söylemekten kaçınmaktadırlar. Nedir bu gerçekler? 2002 yılında toplam vergi geliri içindeki direk vergilerin dolaylı vergilere oranı %45"e - % 55 seviyelerindeydi. 2009 yılı gelirlerine bakıldığında ise bu oranların %28"e - % 72 seviyelerine yükseldiğini görmekteyiz.Bu tablodan da anlaşılacağı üzere Hükümet, normalde az kazanandan az, çok kazanandan çok gelir elde edenlerin kazançları üzerinden alması gereken vergileri toplamada başarısız veya isteksiz olduğundan dolayı, dolaylı vergilere yüklenmiş ve gelirine, kazancına bakılmaksızın 72 milyonun tamamının aynı oranda ödediği, dünyanın en adaletsiz vergileri olan KDV, ÖTV gibi, akaryakıt tüketim vergisi, özel iletişim vergisi gibi vergilerle, dolaylı vergilerle vergi açıkları kapatılmaya çalışılmaktadır.”dedi.

Bugün ülkemizde dünyanın en pahalı akaryakıtı kullanılıyorsa bunun sebebi eski Maliye Bakanı Unakıtan'ın tabiriyle kümeste yolunacak kaz kalmadığı ifadesini hatırlatan Taner “Çünkü kümesteki kazların bir kısmı yandaş kazlar, bir kısmı yoluna yoluna tüyü kalmamış kazlar, bir kısmı da Deniz Feneri gibi derneklere yaptıkları yardımları kanun gereğince vergilerinden düştükleri için ödenecek vergileri kalmayanlar olunca kümes dışına çıkılmış ve 72 milyondan kolayca tahsil edilebilen ÖTV, KDV oranları ile oynanarak vergi gelirleri tutturulmaya çalışılmıştır. Bugün, aldığımız akaryakıtın litre fiyatının yüzde 67'si, bir paket sigaranın yüzde 78'i, sıfır otomobil fiyatının yüzde 45'i, 100 liralık telefon görüşmesinin yüzde 30'u "ÖTV" veya "KDV" adı altında dolaylı vergiler alınmaktadır.

Hükûmet bunlarla da yetinmemiş olacak ki önümüzdeki günlerde ikinci el otomobillere, şoför esnafının, özellikle kamyoncu ve otobüsçülerin mazottaki ağır vergiler dolayısıyla mecbur kalıp kullandıkları 10 numara yağlara dolaylı vergiler getirecekleri konuşulmaktadır.”
dedi

Konuşmasının son bölümünde Vergi, SSK Primi ve Sosyal Güvenlik Destek Primlerinin de tahsil edilemediğini belirten Taner “Açıklanan verilere göre her ne kadar teğet geçtiği söylense de ekonomik kriz vatandaşımızı tahakkuk eden vergileri ödeyemez duruma getirmiştir. AKP Hükümeti IMF'den kredi alarak ülke geleceğine ipotek koydurmak yerine kendi vatandaşının birikmiş vergi ve prim borçlarının asıllarını taksitlendirerek tahsil etme yoluna gitmelidir. IMF'ye el açacağına kendi vatandaşına gerçek manada bir ödeme kolaylığı getirilerek, esnaf, sanatkâr ve iş dünyası da rahatlatılmalıdır” dedi.