CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan"ın CHP"den milletvekili adayı gösterilip gösterilmeyeceği konusunun MYK toplantısında tartışılmadığını belirtirken “Çok değerli kişilerdir ve önemli mücadelelerin arkasında olmuş kişilerdir. Tabii ki Parti Meclisimiz son karar merciidir. Parti Meclisimize sunulduğu zaman partimizin bu süreçteki en yetkili olan organı kararını verecektir” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu, (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından CHP Genel Sekreteri ve Sözcüsü Tamaylıgil, toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. 24 Ocak"ın çok hüzünlü bir gün olduğunu belirten Tamaylıgil, “Basının güçlü, korkusuz kalemi, yiğidi, aslanı, cumhuriyetin büyük savunucularından değerli araştırmacı yazar Uğur Mumcu"yu kaybedeli 18 sene oldu. Bu 18 sene içerisinde karanlıkta kalan failleri ortaya koyma yetersizliği ve ne yazık ki hesap sorulamayan bir süreç... Neden namus sözü verenler bu hesabı soramadı?” diye konuştu. Yakın tarihte cinayete kurban giden birçok aydının failinin bulunamadığını kaydeden Tamaylıgil, “Bu millet hiçbir zaman zulme teslim olmaz. Ve bu halk korku imparatorluklarının karşısında boyun eğmez. Dün eğmedi, bugün de eğmeyecektir. O nedenle bağımsızlık, insan hakları ve bu değerlerin savunucusu demokrasi şehitlerini anarken bizler yas tutmayacağız. Ayağa kalkacağız ve Türkiye"ye sahip çıkacağız. Böylece demokrasi şehitlerine layık olacağız” dedi.

Bugünün, suikaste kurban giden Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan"ın da ölüm yıldönümü olduğunu anımsatan Tamaylıgil, “Dün yüzlerce Gaffar"ı görsel basında da gördüm. Ama biliyorum ki o yüzlerce Gaffar kadar binlerce Gaffar Türkiye"nin güvenliğine, barışına hizmet etmek için mücadele edecek ve bu mücadelesini ortaya koyarken hiçbir korkuyu hissetmeyecek” diye konuştu. Tamaylıgil, aynı olayda şehit düşen 5 polis memurunun ailelerine de tekrar başsağlığı diledi ve acılarını her zaman içlerinde yaşadığını kaydetti.

Tamaylıgil, sosyal demokrasi mücadelesinin bayraktarlığını yapmış olan önemli değerler olan Aydın Güven Gürkan ve İsmail Cem"in bu günlerde kaybedildiğini belirterek onların anıları önünde saygıyla eğildiğini ifade etti.

-4 İL YÖNETİM KURULUNA BAŞKAN ATAMA YETKİSİ VERİLDİ-

Tamaylıgil, bugünkü toplantıda istifalar sonucu boşalan bazı il başkanlıklarıyla ilgili kararlar alındığını, Manisa, Çanakkale, Bolu ve Van il başkanlıklarına atama için il yönetim kurullarına yetki verildiğini açıkladı.

-“AKP DÖNEMİNDE İŞSİZLİK VE YOKSULUK NET OLARAK ARTTI”-

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tamaylıgil, yoksulluk rakamları üzerinde farklı yorumların yapıldığına dikkat çekerek, “Göreli değişimler ve göreli rakamlarla baktığımızda Türkiye"de işsizlik ve yoksulluk net olarak artış göstermiştir. AKP iktidarı bu konuda özellikle işsizliğe baktığımızda yüzde 7-8 bantlarındaki işsizliği yüzde 11 bandından aşağı düşürmede başarılı olamamıştır. İşsizlik ne yazık ki yoksulluğu da beraberinde getirmektedir. Doğru değerlendirmeler ve doğru çözüm önerilerinin bir an önce ortaya konulması ve bu yönde üreten Türkiye"nin üreten gücünün iş imkanlarıyla artırılması vazgeçilmez bir gerçektir” diye konuştu.
Tamaylıgil, MYK toplantısında Sanayi Stratejisi Raporu"nun daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirildiğini de kaydetti.

-“BALBAY VE ÖZKAN"IN ADAY OLUP OLMAYACAĞINA PM KARAR VERECEK”-

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tamaylıgil, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum"un “Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan"ın milletvekili adayı gösterilmesini Parti Meclisi"ne önereceğim” açıklamasının MYK"da gündeme gelmediğini bildirerek, şöyle konuştu:
“Biliyorsunuz daha Meclisimiz erken seçim kararı bile almadı. Temmuz ayının öncesindeki her tarih erken seçim kararı gerektirir. O karar çıktıktan sonra da Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini belirler. Ve bu takvim içerisinde de yine partimiz açısından milletvekili adaylarının belirlenmesi sürecini ortaya koyan bir Parti Meclisi kararı vardır. Çok değerli kişilerdir ve önemli mücadelelerin arkasında olmuş kişilerdir. Tabii ki Parti Meclisimiz son karar merciidir. Parti Meclisimize sunulduğu zaman partimizin bu süreçteki en yetkili olan organı kararını verecektir.”

-“BAŞBAKAN"IN YAKLAŞIMI, KİMYASININ BOZULMAYA BAŞLADIĞINI GÖSTERİYOR”-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu"nun “AKP-Hizbullah işbirliği” açıklamasına gösterdiği tepkiyi de değerlendiren Tamaylıgil, “Sayın Başbakan"ın son dönemde kullandığı kelimeler ve ortaya koyduğu yaklaşım kimyasının bozulmaya başladığını net olarak ortaya çıkartmaktadır. Bu rahatsızlık, bu tepkiler ortada var olan bazı değerlendirmeleri açıkça gözardı etmeyi beraberinde getirmez” diye konuştu. Hizbullah tahliyeleri sonrası İçişleri Bakanlığı"nın yeterli takibi ortaya koyup koymadığını soran Tamaylıgil, “Burada kullanılan kelimeler ve hitap bu ülkenin Başbakanına yakışmamaktadır” dedi.

-“KILIÇDAROĞLU İNANCA SAYGIYI ORTAYA KOYDU”-

Tamaylıgil, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu"nun “Siyasete bulaşmayan tarikatlara saygı duyuyoruz” sözleriyle inanca ve inancı yaşama noktasındaki halka olan saygıyı ortaya koyduğunu belirterek, “Şu bir gerçek ki inanç ve inancı yaşama noktasında ortaya çıkan birliktelikler hiçbir zaman siyasi baskı ve siyasi yönlendirmenin gücünü oluşturmamalıdır. Bizim sürekli dile getirdiğimiz, din temelinde siyaset yapmak ve o siyasetin altyapısını oluşturmanın, demokrasiye ve ülkemizdeki siyaset anlayışına uygun olamayacağıdır. Ve Genel Başkanımız da zaten bu konuda açık olarak bu bir inancı yaşama birlikteliği dışında siyasi baskı olarak kullanılmasının doğru olmadığını dile getirmişlerdir” diye konuştu.