Bakan Akdağ, 'Tıp fakültelerindeki öğretim üyelerine yönelik tam gün düzenlemesiyle ilgili hangi noktaya gelindiği'' sorusu üzerine ikili çalışmanın hiç kimseye yararı olmadığını, bunun vatandaşa da büyük sıkıntı çıkardığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bu meselenin çözüldüğünü, 31 bine yakın uzman hekimin hiçbirinin muayenehanesinin bulunmadığını anlatan Akdağ, ''Bunu kanunla bitirdik ve kabullenildi de artık. Sistem kendi içinde çalışıyor. Performans ek ödemelerini daha adaletli ve yüksek nasıl dağıtabiliriz bunun üzerinde çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Akdağ, tıp fakültelerindeki öğretim üyelerine yönelik tam gün düzenlemesiyle ilgili de ''İşin sonuna aşağı yukarı yaklaştık. Bir taslak da hazırlamış durumdayız. Sözleşmeli bir modelle bunu aşmayı düşünüyoruz. Belli kurallar getireceğiz'' diye konuştu.

Üniversitelerdeki 10 bin civarındaki klinisyen hekimin bininin, ikili çalışma yaptığını belirten Akdağ, ''Onlarla bu meseleyi inşallah yakında çözeceğiz'' dedi.

YATAK SAYILARI
Türkiye'nin hastane sayısı ve sağlık harcamalarının diğer ülkelerle kıyaslaması sorulan Akdağ, uluslararası alandaki kıyaslamaların hastane değil yatak sayısına göre yapıldığını söyledi. Türkiye'de her 10 bin kişiye 26 yatak düştüğünü anlatan Akdağ, bunun Türkiye için yeterli olduğunu vurguladı.

Avrupa ülkelerinde bu oranın 30, 40 olduğuna, hatta bazı ülkelerde 80'e çıktığına işaret eden Akdağ, yaşlı nüfusu fazla olan bu ülkelerin yatak sayılarını azaltmaya çalıştığını belirtti. Ülkede yatak sayısı yeterli olmasına rağmen kalitenin yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Akdağ, şöyle konuştu:

''Biz göreve geldiğimizde 100 bin üzerindeki kamu hastanesi yatağından, sadece 6 bininin bulunduğu odada banyo ve tuvalet imkanı vardı. Şimdi bu sayı 36 binlere ulaştı. Bu sayı süratle artıyor. Şu anda onlarca, hatta yüzlü rakamlar ifade edebileceğimiz şekilde yeni hastaneler inşaat halinde. Buna önümüzdeki bir yılda yenileri de eklenecek. 2015-2016'nın sonlarına kadar Türkiye'de bütün sağlık yapılarını, kamuya ait yapıları odasında banyo, tuvalet, refakatçi koltuğu, buzdolabı, televizyon gibi imkanlara sahip çok daha modern konforlu hastanelere dönüştürmüş olacağız.''

''TÜRKİYE MODELİ İLGİ GÖRÜYOR''
Kişi başı sağlık harcamasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Akdağ, Türkiye'de kişi başına 550-600 dolar civarında sağlık harcaması yapıldığını bildirdi. Yoksul, orta ve yüksek gelirli ülkeler olduğu için bunu dünyayla kıyaslanmasının doğru olmadığını belirten Akdağ, OECD ülkeleriyle kıyaslamanın daha doğru olacağını belirtti. Akdağ, şöyle konuştu:

''OECD ülkelerinin satın alma gücüne göre kişi başına yılda sağlık harcamaları 3 bin 500 dolara yakın. Türkiye'de bu satın alma gücüne göre 900 dolar civarında. Aşağı yukarı dörtte biri. ABD'de ise 7 bin 850 dolar. Biz aslında az parayla çok başarılı sağlık hizmeti verebilen bir yeni sağlık sistemi kurduk.''

Bu modelin uluslararası alanda büyük ilgi gördüğünü kaydeden Akdağ, ''OECD ülkelerini düşünün, 3 bin 500 dolar. 900 dolar dediğiniz zaman, bu ülkelerin aşağı yukarı dörtte biri kadar harcıyoruz'' dedi.