Deniz Feneri e.V. davasında Almanya"da 5 yıl 10 ay hapse mahkûm edilen Mehmet Gürhan"ın gıyabında sahte vekaletnameye imza attığı gerekçesiyle Ağır Ceza"da 5-15 yıl ağır hapis istemiyle yargılanan İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç, 17. Noter olarak "açıktan atandı".

Büyükkılıç, dava sonuna dek hiçbir resmi evraka imza atamasa da, her gün makamına gidiyor. Türkiye Noterler Birliği Başkanı ise bu duruma tepki gösteriyor: “Açığa alınmış noterin makamına gelmemesi lazım. Savcılar açığa alınmış noterin notere uğramamasını sağlar.”

ALMANYA Deniz Feneri"yle bağlantılı “Resmi evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanmak”tan 5-15 yıl ağır hapsi istenen İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç, açıktayken isteği üzerine 17. Noter olarak atandı. 12 yıl 7 ay sonra Laleli"deki yerinden birkaç yüz metre ötede, Aksaray"daki 17. Noterlik"e atanan Büyükkılıç, dava sonuna dek yasa gereği hiçbir evraka imza atamıyor, gelirin yüzde 50"si savcılık emanetine alınıyor. Açığa alınmasına rağmen Büyükkılıç atamasının yapıldığı 3 Ağustos"tan bugüne tüm mesaisini yeni koltuğunda geçiriyor, işlemleri kontrol ediyor.

Kanuna göre gelmemesi lazım

Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Hasan Yeni, 10. Noter İsmet Büyükkılıç"ın hukuki durumuyla ilgili şunları söyledi:
“Kendisi, hakkındaki ceza davası nedeniyle Adalet Bakanlığı"nca açığa alındı. Noterlik Kanunu"na göre, açıktaki bir noter tayin oluyor ama ataması yapıldığı gün noterliğe gidiyor ve devir teslimin ardından yine açığa alınıyor. Kanun gereği gelirin yüzde 50"si kendisine kalıyor, yüzde 50"si savcılık talimatıyla bir banka hesabında depo ediliyor. Açığa alınmış noterin oraya gelmemesi lazım. İmza yetkisi verdiği katip işi yürütüyor. Zaten "açığa alma" deyimi (geçici uzaklaştırma) bunu içeriyor. Savcılar açığa alınmış noterin notere uğramamasını sağlar.”

KİPTAŞ kuraları ne olacak

Avukat Ömer Kavili de, “Nasıl avukatlıktan uzaklaştırılmış birisi ofisinde çaycılık dahi yapamazsa, kamu hizmetinin yapıldığı, hukuki bir güven alanı olan noterlikte de açığa alınmış bir noterin oraya adım dahi atmaması lazım. Orası bir makamdır, makam ile ilişkisi geçici olarak askıya alınmıştır, orada bulunması sakıncalıdır” dedi.

TNB"nin Büyükkılıç ile ilgili disiplin soruşturması davanın sonucunu beklerken, şimdi KİPTAŞ"ın yıllardır 10. Noterlikle yaptığı konut kuralarını yeni tayinle birlikte 17. Noterliğe taşıyıp taşımayacağı merak konusu.

17. Noter 2008"de 1 milyon TL hasıla yaptı

İSMET Büyükkılıç"ın yeni atandığı 17. Noterlik"in 2008 gayri safi hasılası 1.060.557,21 YTL. 24 Aralık 1996"da Uşak"tan gelen Büyükkılıç, İstanbul 10. Noteri olarak 12 yıl 7 ay 12 gün görev yaptı. Büyükkılıç"ın isteği üzerine yapılan atama “imaj tazeleme” olarak niteleniyor. Büyükkılıç"ın, Almanya Deniz Feneri davasında dolandırıcılıktan 5 yıl 10 ay hapse mahkûm edilen Mehmet Gürhan"ın gıyabında sahte vekaletnameye imza atarak resmi evrakta sahtekarlık ve görevi kötüye kullanmaktan İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi"nde 5-15 yıl ağır hapsi isteniyor.


Vatan